ЕДНА НА ЧЕТИРИ БЪЛГАРКИ Е ЖЕРТВА НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Nasilie jeni bgnes

25 ноември е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените

Днес е Международният ден срещу насилието над жени. В редица европейски държави вече се проведоха шествия в защита правата на дамите, предстоят и още. Днешното заседание на Европарламента ще започне с реч на председателя Давид Сасоли, посветена на темата. А в Милано отбелязват днешния ден с изложба на рентгенови снимки.

У нас всяка четвърта жена е одложена на насилие в ежедневието и дома си. През 2018 година над 1500 български жени и деца са били жертви на насилие. За сравнение през 2017 година са 1300.За последните четири години (вкл. настоящата) броят на убитите представителки на нежния пол е почти сто. Техният брой може и да е повече, тъй като има и такива, които не са идентифицирани като жертви на домашно насилие, отбелязват в доклад от фондация „Анимус”.

В Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета ще се състои шествие против насилието над жени под наслов „Докато има насилие, борбата продължава!“, съобщават от Студентско общество за равенство при СУ. В протеста ще участват още 13 неправителствени организации. Те заявяват, че отново излизат на протест срещу насилието над жени, защото борбата не е приключила, докато полово базираното насилие не е разпознато като специфична категория, нуждаеща се от специфични мерки.

„Миналата година формулирахме серия от искания – превантивни, образователни, институционални, информационни мерки. Никое от тях не беше изпълнено, въпреки твърденията на парламентарните групи на БСП и ГЕРБ, че ги е грижа за насилието над жени и искат да предотвратят повече жертви. Докато исканията са неизпълнени, борбата продължава“, заявяват от организациите, които подготвят днешното шествие.

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 ноември е обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 г., но активистки от различни организации го отбелязват още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал – политически активистки в Доминиканската република, убити по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *