ЕВРОПЕЙЦИТЕ ГЛАСУВАТ ВЕЧЕ ТРЕТИ ДЕН В ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

Glasuvane BGNES

Днес гласуват гражданите на Латвия, Малта, Словакия, Чехия, и френските отвъдморски територии

Евровотът в Общността започна в четвъртък и ще приключи в неделя вечерта, когато ще бъдат обявени първи резултати. В четвъртък гласуваха Великобритания и Холандия, а в петък Ирландия и Чехия. Днес реално е втория и последен изборен ден за гражданите на Чехия.

Словакия избира 13 евродепутати. Гласуването започна в 07,00 часа и ще продължи до 22,00 часа местно време. Над 4 милиона души имат право на глас. През 2014 г. избирателната активност е била 13,05%.

Латвия избира 8 депутати. Секциите отвориха врати в 06,00 часа и гласуването ще приключи в 19,00 часа местно време. 1,5 милиона души имат право на глас. През 2014 г. избирателната активност беше 30,24%. Проучванията показват, че Социалдемократическата партия ще спечели най-много места.

Малта избира шестима евродепутати. Избирателният ден ще продължи от 07,00 часа до 22,00 часа местно време. Над 370 000 души имат право на глас. През 2014 г. избирателната активност беше 74%. Прогнозите са две партии да си поделят местата.

Над 400 милиона европейци имат право на глас във вота, който се провежда в 28-те страни членки на ЕС. Те трябва да изберат за нов петгодишен мандат 751 членове на Европейския парламент – една от основните институции на евроблока.

Резултатите от гласуванията в отделните държави не би трябвало да се огласяват преди края на всички избори в неделя. Въпреки това в част от страните публикуват резултати от екзитпол .

В Холандия Партията на труда на кандидата на европейските социалдемократи за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс изненадващо печели евроизборите. В сравнение с 2014 г., когато печелят 9 места, евроскептиците в Холандия губят едно място пет години по-късно и сега имат общо 8.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *