Европейският отбор на Борисов е много по-добър от този на Станишев

Европейският отбор на БорисовЛидерът на БСП е N1 в класацията за Европейски мъж под чехъл

Николай Бареков е проекция на настоящата политическа класа и накрая много вероятно да се слее с нея

Ако Станишев, Доган и Сидеров преминат границата на наглостта ни чака Апокалипсис, казва през Faktor.bg лидерът на Гражданска лига на България

Интервю на Ива Оприкова

– Г-н Гамизов, как се случи тази внушителна победа на ГЕРБ, какво накара всеки трети от гласувалите да даде доверие на партията на Бойко Борисов

– Победата на ГЕРБ е абсолютно очаквана, аз лично нямах никакво съмнения за себе си кой ще е победител на евроизборите. Бруталното отвращение към управляващите в рамките на цяла година в лицето на бившите комунисти, ДПС и „Атака”, както й бруталното отчаяние накараха хората една година да протестират пред прозорците им и те няма как да припознаят тези политически формации и да им дадат своето доверие.

– Евровотът приближава ли ни към предсрочни избори?

– Изборите са неизбежни, най-късно до пролетта ще гласуваме за нов парламент. Настоящата власт ни показва с всеки изминал ден, че не само не се ползва с доверие, а не притежава никакви професионални и управленски качества да ръководи страната ни по европейски път. Няма по ясно доказателство за тяхната немощ от политиката в енергийния сектор.

– Пълен крах на „бившите комунисти”, както ги определихте, но лидерът на БСП Сергей Станишев като, че ли не чувства вина и отново отказва да подаде оставка като председател на партията?

– Няма абсолютно никакво съмнение, че след толкова загуби на БСП във всички избори през последните години под ръководството на Станишев той има и една победа от европейски мащаб. Лидерът на БСП може спокойно да бъде квалифициран като N1 в класацията за Европейски мъж под чехъл. Това е един човек, на който лидерските качества определено липсват и се оставя в ръцете на съпругата си-да управлява неговите действия като партиен лидер, да държи лостовете в държавата, докато той беше премиер. Ако внимателно наблюдаваме и настоящия кабинет на Пламен Орешарски няма как да не забележим, че въпросната дама продължава да кадрува и днес в МС. След като знаем кой държи лостовете в държавата и имайки предвид миналото и настоящето на Моника Йосифова не е трудно да намерим отговор защо сме толкова зле и защо партията на Станишев завърши с този плачевен резултат.

– Има ли все пак полезен ход за лидера на БСП да излезе от кризисната ситуация?

– Не, след толкова много загуби и липса на качества за него полезен ход да се измъкне от ситуацията няма. Не мога да си обясня сам на себе си как хора са склонни сами да си причинят толкова злини, както Станишев си ги причинява. Омразата към този човек, отвращението от неговите действия, от морала на семейството му и инфантилното му поведение не му позволяват да се измъкне невинен от кризата – политическа и държавна, която сам сътвори. Дори и да избяга със семейството си в Брюксел, няма как да прикрие престъпленията, които сътвори той и съпругата му. Българското общество е много болно и хората се отвращават от задкуслисните сделки и уговорки на бившите комунисти с всички политически формации само и само да са във властта. Като наслоим върху този факт и междудържавните уговорки, в които липсват принципите и не са много редни, няма как да се измъкне невинен. Рано или късно някой ще потърси отговорността му за всички беди и на партийно ниво, и на държавническо. И обществените поръчки за Моника няма да останат безнаказани. От много години говоря, че държавните служби у нас, както и службите за сигурност се ръководят от мафията, хората тогава се подсмихваха, а днес всички виждат този очеваден факт. Спомням си добре, че думата „олигархия в България” използвах за първи път в студиото на Бареков по ирония на съдбата. Днес всичко това е факт.

– Сега как възприемате Бареков – като герой, или поредната кукла на конци?

– Не бих го определил нито за герой, нито за кукла на конци. Той не е по-различен от всички останали, въпреки, че се старае да се отличи от настоящата политическа класа. Нима Бареков е по-несъстоятелен и с по-малък умствен капацитет от инфантилния тип Станишев, нима е по-различен от Първанов, който печели единствено с това, че говори по-малко. Бареков е проекция на реалността в живота ни. Знам, че искат да го изкарат най-голямото зло, но по какво се различава от Лютви Местан, който като няма какво съдържателно да каже използва засукани фрази? По нищо не се различава от който и да е от българските политици в България, които ни заливат с популистки обещания, а на финала нищо не вършат. Николай Бареков е проекция на настоящата ни политическа класа и накрая много вероятно да се слее с нея. Много хора от десния политически спектър ме питат –защо смяташ, че Бойко Борисов е по-различен? Много просто, дори и да не ги разбира в детайли нещата се вслушва много внимателно какво му говорят в Брюксел, и да не е най-добрият политик Борисов се опитва да подражава на Ангела Меркел, а няма нищо лошо в този свят да подражаваш на успешните, на хората, които се развиват. Едно е да се опитваш да подражаваш на Путин, друго е да се опитваш да подражаваш и да се учиш от европейските лидери.

– Има ли ново преразпределение на политически формации между олигархичните кръгове?

– В България кризата помете и олигархията в известна степен и днес тя е много внимателна какво и как върши. На пръсти се броят хората с реални пари и реални възможности, с реални ресурси у нас и те вече нямат такова желание да си купуват политически сфери на влияние поне видимо. Корпоративната политическа престъпност в България няма полза българското общество да се съпротивлява срещу нея, а има нужда да се легитимира на Запад, да изтрие имиджа ни на държава като латиноамерикански, или африкански тип и да изгрее в нова светлина в ЕС. През годините корпоративната престъпност успя да открадне десетки милиарди и сега гради нов образ.

– Преди време споменахте за опасност от политически убийства у нас, отмина ли тази тенденция? Бивш кадър на ДПС твърди, че съществува опасност Делян Пеевски да се размине с живота си, след като беше употребен от всички…

– Думите ми тогава не бяха отразени коректно, но се оказаха пророчески. Аз не прогнозирах, а отвърнах с мълчание на въпроса да се очакват ли преди изборите политически убийства, а мълчанието ми беше прието като съгласие. После стана самоубийството на Ахмед Емин, опитът за атентат срещу Ахмед Доган и думите ми донякъде се потвърдиха. Точката на пречупване в настоящия момент е на много критично ниво в обществото и тенденцията да се случи Апокалипсис в политическия ни и икономически живот не е изключена напълно. След огромното отчаяние на обществото ни да се случи много по-радикална криза отколкото в Украйна у нас в настоящия етап е много възможна, въпреки че никой не я желае. Хора като Станишев и реалния управляващ ДПС Ахмед Доган , хора като „златния пръст“ в парламента Волен Сидеров е време да осъзнаят границата на наглостта. Ако я преминат няма прошка – чака ни Апокалипсис. Делян Пеевски е човек, който мина всякакви граници на морал, първенец по наглост. Политическите и икономически кръгове на които той е посредник не са го изхвърлили, нито пък употребили, той има все още своето голямо влияние и в банковите среди, и в съдебната власт, има своето реално влияние в държавата. В България има трима наглеци, като двамата са на отговорни позиции в държавната власт, които държат лостовете и управляват държавата. Третият е Делян Пеевски. Те водят страната ни и ще предизвикат първо умишлен крах в банкова система. Тяхната цел е да предизвикат хаос във всяка една сфера, да отвлекат вниманието на обществото, а те да продължават със задкулисните сделки. В тази фатална държавническа тройка Делян Пеевски не е бушон, както го описват, той разпределя порциите с още двама държавни служители на отговорни постове в институциите. Хората, които питат по протестите КОЙ, КОЙ , КОЙ добре знаят кой е наглецът.

– Кои са тези двама високопоставени държавни служители?

– От гледна точка на обществения интерес не би трябвало да ги посочвам поименно, но пак ще повторя, че останалите двама в тройката, които разпределят порциите задкулисно са на държавна служба. Те не са слаби играчи, не са и хора с голям капацитет, но оглавяват две много важни институции в България. Тройката иска да предизвика хаос на всички нива и във всички сфери, хаос в обществото и да се възползва от него. И трябва да се смени цялата партийна карта и цялата държавническа машина, за да спаси обществото от техните престъпни намерения.

– Да не би да говорите за ДАНС и МВР и за хората, които ги ръководят днес? Бойко Борисов обяви на шега, че трябва да се разпуснат като неефективни тези структури?

– Конфликтите, които имах с ДАНС са всеизвестни на обществото. Още преди години заявявах смело, че те нямат познания да се преборят с големите икономически престъпления. Минаха години капацитетът им и ефективността им не се повиши. Институциите за сигурност днес не борят „престъпността с бели якички“, а използват всички лостове, които им се предоставят за репресии на различно мислещите-тези, които имат идея за бизнес, тези, които протестират и имат различно отношение как да се развива държавата, по кой път. Това са лицата, които ДАНС и МВР разследват днес. Това е реалността в България, колкото е да е жалко. Има хора, на които е изгодно в държавата ни да няма основните елементи за сигурност –няма армия, няма полиция, а съдебната ни система е зависима. В България няма и държавно управление и някой има изгода от това.

– Има ли шанс ако изберем нова власт тя да отвоюва държавата от мафията?

– Ние сами не можем да се оправим, но вярвам, че от Европа ще ни насочват в правилната посока. Българското общество винаги е било разделено-1/3 от обществото ненавижда ГЕРБ, 2/3 от обществото ненавиждат бившите комунисти. Но ако погледнем реално кой има европейска визия за развитие на държавата ни, няма как да не отличим ГЕРБ. Погледнете листата на БСП и Станишев за ЕП, погледнете и лицата на хората, които избра Бойко Борисов да са наши представители в Брюксел. Разликата е очевадна. Станишев с неговите огромни претенции, че е образован, че е отгледан със сребърна лъжичка в устата, че е шеф на ПЕС, с презрителното му отношение към хората избра отбор, който дори още не може да се формира, защото електоратът му сгрешил преференцията и гласувал с номер 15. От другата страна отборът на Бойко Борисов, който мнозина определят като груб, недодялан, като примитив като политик се обкръжи с образовани и можещи хора. Няма човек, който да не оцени избраните вече евродепутати от ГЕРБ и да не каже добри думи и за Томислав Дончев, и за Андрей Ковачев. Обкръжението му е различно, защото се вслушва в това, в което му казват от Брюксел, слуша внимателно и се учи, в което няма нищо лошо. Преобразованият уж Станишев възпроизвежда най-лошото от себе си като лидер и отборът му се напълни с партийни кадри от миналото и настоящето, а примитива уж Борисов с образовани и кадърни хора. Бившите комунисти така и не разбраха в България, че като те пратят да завършиш в Лондон или Щатите, като научиш пет езика и придобиеш няколко квалификации не означава, че като се върнеш отново в страната трябва да използваш натрупаните знания за грабеж и измами и злоупотреба с доверието на хората, които нямат твоят ценз. Видно е и от последното им гласуване за преференциален кандидат с номер 15 какви хора ги поддържат, но все пак 19 % от българите са избрали да бъдат привърженици на Станишев и за тях трябва да се полагат някакви грижи-най-малко да се ограмотят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *