ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОБВЪРЗВА ПЛАЩАНИЯТА ПО БЮДЖЕТА СЪС СПАЗВАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ

epa06706540 EU commission President Jean-Claude Juncker speaks during a mini plenary session at European Parliament, in Brussels, Belgium, 02 May 2018. Budget Commissioner Gunther Oettingerwill unveil his proposal for the EU’s long-term budget — the Multiannual Financial Framework, post Brexit , which will run from 2021 to 2027.  EPA/OLIVIER HOSLET

Юнкер предупреди САЩ да не водят преговори за митата чрез заплахи

Европейската комисия възнамерява да обвърже предоставянето на средства от бюджета на Европейския страни със спазването на принципите на правовата държава от страните-членки. В зависимост от тежестта на нарушенията, получаването на средства от европейския бюджет може да бъде „временно прекратено, съкратено или ограничено“ от определени условия, се казва в подготвения от ЕК проект на бюджет за 2021-2027 г. Подобна мярка може да засегне държави като Унгария и Полша, които са критикувани от Брюксел.

По-рано стана ясно, че Брюксел предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да е 1,278 трилиона евро.

Уважаването на принципите на правовата държава във всички страни от ЕС е „необходима предпоставка“ за правилното използване на финансовите средства, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в Европарламента. Предложението представлява честен отговор на днешната реалност, в която от Европа се очаква да играе по-голяма роля за осигуряването на сигурност и стабилност в един нестабилен свят, в момент, в който оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС ще остави значителен недостиг на средства в бюджета ни. То отговаря на това двойно предизвикателство чрез намаляване на разходите, но и чрез осигуряване на нови ресурси. Финансирането на новите и основните приоритети на ЕС ще бъде запазено или увеличено, което неизбежно означава, че средствата за други области ще бъдат намалени, пояснява се в съобщението.

По тази причина ЕК предлага „нов механизъм“, който не е насочен срещу отделни страни, а е „важна част от новата финансова архитектура на ЕС“. Според предложението на Брюксел, държава, нарушаваща демократичните принципи, може да избегне наказателните санкции, ако против тяхното въвеждане гласуват 55% от страните на ЕС, в които живее 65% от населението на Съюза.

Освен това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Европейският съюз няма да приеме заплахи в преговорите със САЩ за осигуряване на постоянно освобождаване от вносните мита на САЩ върху стомана и алуминий, съобщава „Ройтерс“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп временно изключи Европейския съюз от митата до 1 юни, въпреки че европейски представители заявиха, че не е ясно какво точно иска Вашингтон.

„Бих искал да повторя призива това освобождаване да бъде безусловно и постоянно. Смятаме, че мерките на САЩ не могат да бъдат оправдани на основата на националната сигурност“, изтъкна Юнкер в Европейския парламент. „Ще продължим нашите преговори със САЩ, но отказваме да преговаряме под заплаха“, подчерта шефът на Европейската комисия, докато представяше плана за бъдещия бюджет на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *