ЕВРОПА ВРЪЩА ВИЗИТЕ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА САЩ ЗАРАДИ БЪЛГАРИЯ?

EP

Подобна резолюция обсъжда Европарламента, а поводът е отказа на Вашингтон да отмени визите за 5 държави от съюза

Една от тези държави е и България. Парламентът ще призове необходимите законови мерки да бъдат предприети до два месеца. Мярката ще бъде временна, до корекция на поведението на Вашингтон.

През 2014 г. ЕК формално установи, че САЩ все още изискват визи за някои граждани на ЕС. Заради това ЕК трябваше до 24 месеца да предложи връщането на визите за гражданите на САЩ – действие, което не е предприела с обяснението, че това би било сложно и скъпо, уточнява БТА.  Дори ЕК да предложи връщане на визите, ЕП и Съветът на ЕС могат да възразят.

Днес ЕП ще се запознае с доклада на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за бъдещето на ЕС. Евродепутатите ще обсъдят въпроса за нарушенията на правото на свободно движение на граждани на ЕС, които пребивават във Великобритания, и експулсирането им след шестмесечен период на незаконен престой. ЕП ще изиска последните данни за заявленията за пребиваване във Великобритания, отказите за пребиваване, издадени от британските власти и случаите на експулсиране на граждани на ЕС от Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *