ЕВРОДЕПУТАТИ СЕ ТРЕВОЖАТ, ЧЕ БЛИЗКИ ДО ОРБАН ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ СЪС СРЕДСТВА НА СЪЮЗА

orban bgnes

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент  призовава за мащабна проверка на отпусканите средства

Евродепутати и организации за по-голяма прозрачност са обезпокоени, че олигарси, поддържащи връзки с премиера на Унгария Виктор Орбан, могат да злоупотребяват с европейските средства.

Унгария трябва да получи 25 милиарда евро от седемгодишната бюджетна рамка на ЕС до 2021, което прави страната един от най-големите реципиенти на глава от населението от фондовете на съюза за икономическо развитие. Евродепутатите са все по-притеснени, че фондовете отиват в семейството на Орбан, у негови приятели и поддръжници, които печелят финансирани от ЕС договори за инфраструктурни проекти на фона на слаба конкуренция.

Председателят на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Ингеборг Гресле заяви, че Унгария има някои конкретни проблеми, които трябва да бъдат разрешени. След посещение в Унгария германският депутат и комисията са установили, че на 36% от обществените поръчки участва само една компания. По този показател Полша и Хърватия изпреварват Унгария, тъй като при 45% от поръчките участва само една компания, което според евродепутатите е изключително необичайно.

Миналата седмица стана ясно, че унгарската прокуратура е започнала разследване на проекти, финансирани с европейски средства и управлявани от компания, някога контролирана от зетя на премиера Виктор Орбан – Ищван Тиборц. Става дума за 35 проекта, свързани с уличното осветление в няколко града в Унгария и вече разследвани от Eвропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Агенцията изпрати миналия месец доклад с финансови препоръки до Европейската комисия и съдебни до прокурорите. Според службата „не само сериозни нередности в повечето проекти, но и конфликт на интереси“ са установени по време на разследването.

От офиса на Орбан коментираха, че данните на Гресле са стари, и уточниха, че договорите за евросредства със само един кандидат са намалели до 26.3% от всички през 2017 г. – близко до тези в други страни в региона. През декември Орбан настоя, че унгарската икономика може да се справи и без еврофондове: „Унгария няма от какво да се страхува, тъй като не е зависима от каквито и да било външни пари“, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *