ЕВАКУИРАХА 17 ДЕЦА ОТ КЪЩА В ТЕТЕВЕНСКОТО СЕЛО ГЛОЖЕНЕ

Teteven 1 bgnes

Бедственото положение в района остава, двете села Глогово и Градежница са най-тежко наводнени

Бедственото положение в Тетевен е до второ нареждане, въведен е Общински план за защита при бедствия в частта: защита при наводнения. Определени са и мерки за овладяване на бедствието. Поради обилните валежи над 99 л./кв.м., са нанесени сериозни щети по улична и пътна инфраструктура. 17 деца са били евакуирани от вила в района на бедстващите села в община Тетевен, съобщават от Областната управа в Ловеч.

Тийнейджърите на възраст между 15 и 17 години били отседнали в къща за гости в село Гложене. Придошлите води на минаващата близо до къщата река Вит наводнили мястото, като дълбочината на реката е стигнала до 150 см. Наложило се пожарникари да евакуират децата в помощта на въжета. От съседна къща по същия начин са изведени майка с тригодишно дете.

В резултат на наводненията в населените места на територията на община Тетевен е прекъснат достъпът до някои махали, откъснати подпорни стени и активизирани свлачищни процеси, наводнени жилищни и обществени сгради. Нарушени са електропреносната и водоснабдителната мрежа. ,,На първо място не трябва да рискуваме човешки животи. Общината има готовност да подсигури храна и вода на хората при нужда“, заяви д-р Мадлена Бояджиева.

Най – тежко е положението в селата Глогово и Градежница. Поради придошлата вода е прекъснат питеен водопровод. Местната река Градежнишка излиза от своето корито. Активизирали са се няколко свлачища, има струпване на наноси, наводнени са дворове и жилища. Наводнени са около 20 къщи. Разрушени са вътрешни улици от водната стихия. Прекъснат е достъпът до махалите Равнище, Елов дол и Три могили в с.Глогово, където живеят около 300 души. Причината са разрушени мостове и пътища. Поддържа се постоянна връзка с живущите там, които за момента имат достатъчно хранителни продукти и вода. Има няколко участъка от пътя Градежница – Глогово, където са констатирани свличания на земния насипи, поддържащ пътя. Има опасност от разрушаване от пътя в тези участъци. Активирало се е свлачище над жилищна сграда. Прекъснато бе електрозахранването в двете села.

Има свличане на земна и скална маса по пътя за с.Черни Вит и с.Гложене. по път III-358 в района на с.Гложене, отново движението бе затруднено. Бяха замътени водохващанията ,,Брестнишка лъка“, ,,Боловонджика“, ,,Видрите“, кладенец ,,Трите езера“, НВ ,,Изворин дол“, което доведе до нарушаване на водоподаването на територията на община Тетевен.

В град Тетевен, на ул.,,Лечо Гайдаря“ се наводниха приземни етажи на жилища, за което бяха уведомени екипите на РС ПБЗН Тетевен. Поради невъзможност на канализацията да поеме огромното количество вода, ул.,,Христо Ботев“, бе частично наводнена, като движението временно бе затруднено. В м.Козница, Тетевен, също се бе активизирало свлачище и следсвтие на това е евакуирана възрастна жена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *