ЕВАКУИРАХА 130 000 ДУШИ ЗАРАДИ АВАРИЯ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЯЗОВИР В САЩ

Orovil reuters

В аварийния преливник на язовира Оровил в Северна Калифорния била открита дупка и според властите той всеки момент може да се срути

Жителите на едноименния град Оровил и близки селища са получили заповед за незабавна евакуация. Язовирът, построен между 1962 и 1968 г., е висок 230 метра.

Длъжностните лица заявиха, че ще използват торби с камъни, за да се опитат да запълнят дупката в главата на аварийния преливник, което може да намали нивото на водата в язовирното езеро Оровил и облекчи напрежението в преливника.

Ако мерките взети от властите не сработят е възможно „неконтролирано изтичане на водите от язовира Оровил“ Едно „неконтролирано изтичане“ през насипна стена означава почти сигурното й разрушаване. Водите в язовира Оровил, заради обилните валежи приближават максимума на обема му, който е около 4.4 кубични километра.

„Лос Анджелис Таймс“ описва ситуацията като кризисна. Водните нива са се повишили толкова много, че за първи път се е наложило да се използва аврийният преливник, който на практика не е влизал в употреба от построяването на съоражението.  Той представлява необлицовано корито, обрасло с дървета и храсти, които бяха спешно почистени.

Властите подчертаха, че ситуацията остава опасна и призоваха жителите в района на поречието на река Федър да се евакуират на по-високи места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *