ЕВАКУИРАХА ХИЛЯДИ НА ФИЛИПИНИТЕ ЗАРАДИ ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАН БЛИЗО ДО СТОЛИЦАТА

Vulkan bgnes

Властите във Филипините предупредиха, че вулкан близо до столицата Манила може да изригне всеки момент, часове след като изхвърли масивен стълб пепел в небето, заради което стотици полети бяха анулирани, градове в целия регион бяха покрити с фин прах, съобщи АФП.

Хиляди хора, които живеят в близост до вулкана Таал, популярна туристическа атракция, разположена в центъра на живописно езеро, бяха евакуирани от домовете си, докато той изхвърляше пепел, предизвика няколко земетресения, а светкавици се образуваха над кратера му.

“Опасно изригване е възможно в рамките на часове до дни”, предупреди сеизмологичната агенция на страната и добави, че пепелта може да представлява риск за самолетите. Авиационните служби наредиха спиране на полетите в и извън столичното международно летище Ниной Аквино, след като облакът от пепел е достигнал височина 15 000 метра.

Сеизмолози регистрираха магма, движеща се към кратера на Таал, един от най-активните вулкани в страната, разположен на 65 километра южно от Манила. Последното изригване на Таал е през 1977 година.

Местната служба за бедствия заяви, че е евакуирала над 2000 жители, живеещи на вулканичния остров, който се намира в по-голямо езеро, образувано от предишна вулканична дейност.

Земетресенията и вулканичната активност не са рядкост във Филипините поради разположението им в Тихоокеанския “огнен пръстен”, където тектонските плочи се сблъскват дълбоко под земната повърхност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *