ДЪРЖАВАТА ИСКА ОТНЕМАНЕТО НА ИМУЩЕСТВО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ЗА НАД 2 МИЛИАРДА ЛЕВА

Cvetan vasilev BGNES

Комисията за незаконно придобито имущество внесе иск срещу банкера

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе иск за отнемането на 2.2 млрд. лева от мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка) Цветан Василев и запорира имущество за 1, 5 млрд. лева. Ответниците по иска са 27 –  физически лица и търговски дружества, които са регистрирани в различни европейски държави, както и в офшорни зони. Под запор са административната сграда на КТБ, четири апартамента в София, вила в Созопол с гараж и плувен басейн, два апартамента във Варна и Царево, имот в Швейцария, банкови сметки, автомобили „Мерцедес“, дружествени дялове, акции, 288 картини, ценни монети.

Според председателя на КОНПИ Пламен Георгиев имуществото е било придобито чрез източването на Корпоративна търговска банка през свързани лица. Обект на проверката са били единствено средства, прехвърляни към фирми, на които Цветан Василев е действителен собственик. Тя не обхваща средства, прехвърляни през същата схема, но към дружества с различен действителен собственик, тъй като повдигнатите обвинения от прокуратурата са единствено срещу Цветан Василев.

Председателят на комисията уточни, че не са открити средства, прехвърляни към политически проект на Василев, но от друга страна обект на подобно кредитиране са били медии и футболен отбор, които Георгиев не назова по име.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *