ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ЛУКОЙЛ

lukoyl bgnes

Борисов: Вятърът на промяната повлия и на КЗК, Картелът за горивата ощетил българите с над 3 милиарда лева за три години и половина

Комисията за защита на конкуренцията започна разследване за картел на пазара на горива на дребно в България. Разследват се 7 компании – „Шел България“, „Ромпетрол България“, „Еко България“, „ОМВ България“, „Петрол“, „НИС Петрол“ (бензиностанциите „Газпром“) и „Лукойл България“. Извършва се проверка за злоупотреба с господстващо положение от страна на единствения производител на горива в България – „Лукойл Нефтохим България“, рафинерията на „Лукойл“ в Бургас. Установено е , че „Лукойл“ продава горивата си на едро в България по-скъпо, отколкото в други страни, където ги изнася.

Премиерът Борисов поздрави Комисията за защита на конкуренцията,  че „най-сетне са излезли с решение“, което е в синхрон със съмненията, които е имало и правителството. Според Борисов, КЗК са усетили тръгналият от правителството вятър на промяната. Премиерът обяви, че започват обстойни проверки, и ако се докаже картел, санкциите ще са огромни. Борисов предупреди обаче, че разследваните 7 компании за вероятен картел за цените на горивата, имат много могъщи адвокати, затова всички трябва да са много внимателни в изказванията си към тях, докато тече разследването.

Картелът за горивата ощетил българите с над 3 милиарда лева за три години и половина. Това се твърди в сигнал до президента, председателя на НС и премиера, изпратен от Инициативен комитет „За справедливи цени на горивата“. В сигнала се настоява ДАНС заедно с международен екип да направи проверка на пазара на горива в България и на бургаската рафинерия „Лукойл“. Сред многобройните данни за последните над 3 г. в сигнала се посочва още: В началото на февруари 2016 г. цената на бензин Евро Супер 95 без ДДС и акциз у нас е с 28% по-висока от средната цена в ЕС. Цената на дизеловото гориво е с над 50% по-висока от средната в ЕС“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *