Древно евангелие от Египет пренаписва историята на християнството?

Етикети: , , , , ,

Древно евангелие от ЕгипетДревно евангелие от Египет може да промени историята на християнството

Древно евангелие от Египет е на път да пренапише цялата история на християнството, както и църковната доктрина. През 1945 година, египтянинът Мохамед ал Саман копае в пещерите в Джабал ал Тарифа тор, но открива нещо, което се пази скрито от църквата хилядолетия наред—древно евангелие, както и още редица раннохристиянски ръкописи.

Откритието десетилетия наред е пазено в тайна, но днес най-после излиза наяве. Става въпрос за 12 книги, сред които Евангелие от Тома, Евангелие от Филип, Евангелието на истината, Трактат на възкресението, Тайната книга на Яков, За произхода на света, Книгата на Тома, Мъдростта на Исус, Евангелие на египтяните, Откровение според Павел, Първо и второ откровение според Яков и други.

Всички те съдържат ръкописи и информация, които не се намират в каноничните евангелия. И голяма част от тях са непознати.

Най-важно е онова древно евангелие, което е написано според Тома. Ръкописът съдържа повече от 114 пословици, приписвани на Исус Христос, половината от които се намират в каноничните евангелия, а другата половина са непознати, пише puls24.mk.

„Царството Божие е вътре във вас и извън вас. Когато опознаете себе си, ще осъзнаете, че вие сте синове на Отца. Но ако не опознаете себе си, ще живеете в бедност и сами ще бъдете олицетворение на бедността“, казва Исус в евангелието според Тома, в текста, който посочва, че актът за спасение е неразривно свързан със силата на интроспекцията и, способността искрено да бъдем самокритични към собствената си личност, защото това е единственият път към усъвършенстване.

Това, както и останалите евангелия хвърлят различен поглед върху историята на християнството и канона. И задават въпроса–по какви пътища са вървели и с какво са си служили първосвещениците, за да преценят, кое евангелие е „добро“ и кое „лошо“, за да формират християнската доктрина, каквато я познаваме днес?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *