ДО 15 ГОДИНИ ЗАТВОР МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ УБИЕЦА НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ

katastrofa

Четирима са вече задържаните за смъртта на журналиста Милен Цветков, съобщи БНТ. За 24 часа е задържана и приятелката на 22-годишния водач на джипа. Първо в ареста попадна младежът Кристиан Николов, който бе зад волана и причини зверския удар. Той е задържан за 72 часа. Софийската градска прокуратурата вече обяви, че ще поиска постоянен арест за него.

Вчера бе арестувана и неговата майка Десислава Пешева-Николова. Тя е задържана, тъй като джипът Audi Q7, който Кристиан е шофирал, е регистриран на името на фирмата, в която Пешева работи.

Третият арестуван е син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. който също е бил в колата, но след инцидента е избягал.

„Съдът в никакъв случай не е милозлив към подобен род шофьори. Тази панацея, когато се казваше навремето, че това е непредпазливо деяние, в момента съдът е изключително строг и критичен към такова шофиране“. Това каза в интервю за БНТ адвокат Димитър Марковски по повод катастрофата.

По отношение на наказанието, което ще бъде наложено на Кристиан Николов, адвокатът заяви: „Във всички случаи той може да доближи максималния размер на това наказание. Съдът трябва и е справедливо да ориентира наказанието си в максималния размер в тази ситуация – към 15 години спокойно може да се ориентира“.

Марковски обясни, че хипотезата за намаляване на 1/3 от наказанието, ако си признае вината, отпада в случай на причиняване на смърт, освен това още един юридически критерий има изключително важно значение тук – самата обществена опасност на това конкретно извършено престъпление.

На въпроса носи ли отговорност майката на Кристиан Николов, адвокатът отговори: „Ако разследващите установят, че тя е знаела, че синът й е употребявал наркотици и след употребата на тези наркотици му е предоставила ключовете на автомобила, тя също носи наказателна отговорност. Съдът не прави особена разлика между този, който е бил зад волана и този, който му е предоставил ключовете, като е осъзнавал, че той е дрогиран“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *