ДОЦ. КУНЧЕВ: МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕЗ МАРТ И АПРИЛ

kUNCHEV BTV

Можем да приемем, че сме максимално защитени 10-ина дни след втората имунизация, казва експертът

Масовата ваксинация в България ще може да започне през март и април. Количествата очаквани ваксини през април са 10 пъти повече от тези за март, така че ще можем да започнем тогава и фаза три на ваксинациите. Това каза доц. Ангел Кунчев пред бТВ.

Той обясни, че в трета фаза попада най-многобройната група – хората на възраст над 65 г. и хронично болните – общо 1,8 млн.

„Можем да приемем, че сме максимално защитени 10-ина дни след втората имунизация. Тогава вече нивото е защитно и не би следвало да позволи изобщо заболяване“, обясни той и уточни, че при заразяване между двете дози антителата могат да спомогнат да се избегне по-тежко протичане: „Човек пак е по-защитен от неимунизирания. Ако нямаше нужда от втора доза, нямаше да я правим. Очевидно е, че бустерната доза е тази, която осигурява високото ниво на антителата“.

Доц. Кунчев защити покупката на все още неразрешената за употреба ваксина на „АстраЗенека“, като отрече да е имало политически елемент в решението. „Нейното използване е изключително по-лесно. Едно е да работиш с ваксина, която се съхранява в нормален хладилник, друго е да изграждаш мрежа от фризери за съхранение“, посочи той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му бе поставена в сградата на Регионална здравна инспекция-София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *