ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБЕЗОПАСЯВАТ ПЪТЯ РУСЕ-БЯЛА

Nankov Byala bgnes

Специално внимание ще бъде отделено на Беленския баир и кръговото кръстовище край Бяла

Регионалното министерство ще вземе допълнителни мерки за обезопасяването на пътя-убиец Русе – Бяла. В момента част от пътното платно се преасфалтира, а до две седмици ще бъде поставена и маркировка. През следващата година предстои да се рехабилитират основно още 15 до 20 км по направлението, съобщи в Русе регионалният министър Николай Нанков, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Идеята на министерството е пътят да бъде използван като алтернативно трасе на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново. Строителството й обаче ще започне едва през 2018-а, а дотогава ще държавата ще отдели средства за ремонт на сегашния път. Специално внимание ще бъде отделено на Беленския баир и кръговото кръстовище край Бяла, където стават най-много инциденти. Пътната агенция съвместно с общината ще изградят аварийна дига от инертни материали, ще се постави осветление и ще се подменят част от защитните съоръжения.
Държавата ще финансира изграждането на двете основни магистрали в Северна България – „Хемус“ и Русе – Велико Търново, като ще започне със средства от държавния бюджет и ще продължи с пари от тол таксите. Стартът на тол системата е на финалната права, обяви министър Нанков. „КЗК се произнесе за допускане предварително изпълнение, което искахме, отхвърли жалбите на жалбоподателите. Миналата седмица се произнесе и по същество в наша полза, така че предстои сключване на договор с избрания изпълнител за тол системата”, каза още Нанков.

В Русе министърът присъства на първата копка на проекта за рехабилитация на кея на река Дунав и се срещна с обитателите на пропадащия блок „Русия“, където ще се бъде реализиран пилотен за България проект по програмата за енергийна ефективност – за едновременно укрепване и саниране на блока.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *