ДОНЧЕВ: КЪМ ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ ВЪРВИМ БАВНО, ДО ОКОЛО 60 ГРАДУСА ПО СКАЛАТА НА ЦЕЛЗИЙ СМЕ

Donchev 1 bgnes

Ще се търси вариант хората да не сменят талоните на колите си заради екостандарта

Въвеждането на електронното управление не е като строеж на къща, а като реставрация. Огромна част от хартиените регистри ще бъдат дигитализирани, но процесът е бавен, сложен и скъпоструващ. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на 20-тото юбилейно издание на конференция „Е-управление за устойчиво развитие“.

„Тази конференция е юбилей. 20-годишен юбилей. Много ми е любопитно какво се е говорило в първата. Сигурно за използване на електронната поща, за стандарт как трябва да изглеждат уеб страниците на различните ведомства, за регистър на услугите, за регистър от вероятно второ до трето ниво, наличие на формуляр за бланка, който можеш да си разпечаташ, да попълниш и направо да я подадеш в администрацията. Не знам за първото издание, но самият аз съм участвал преди повече от 10 години. И съм призовавал с укорни нотки в гласа държавата да се мобилизира и да въвежда по-бързо електронното управление“, каза Дончев.

„Имаше една телевизионна рубрика на времето – Къде сме ние. Сега къде сме? Ако използвам скалата на Целзий сме някъде на около 60 или може би на 65. При всички случаи сме след средата и при всички случаи все още не сме достигнали точката на кипене. Не знам как ще изглежда ситуацията след 1 или 2 година, но съм убеден, че тогава ще сме много по-близо до 100“, допълни вицепремиерът.

Този месец предстои бъде пусната за обществено обсъждане нова стратегия, в която изцяло се залага на цифровизация на администрацията и публичните институции. Тя ще гарантира свързаност в единен портал.

Според Дончев е нелепо цялото е-управление да бъде мислено в режим на сепаративно управление. „Ако няма законова нормативна база, нищо не може да се случи“, изтъкна той.

Дончев припомни, че регистрите у нас са над 17 000, проблематично се оказва в какъв вид трябва да бъде информацията. Основният съюзник в електронизацията на управлението според вицепремиера са гражданите, които ще направят процесите необратими. Към настоящия момент у нас електронно са свързани 62 регистъра.

Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков припомни първите опити за въвеждане на електронно управление у нас. Началните етапи са започнали още през 1984 година. „Сериозен ангажимент за всяка администрация е залагането на поддръжка на системите и предварителното ѝ тестване“, допълни Темелков. Той твърдо защитава необходимостта от цифрова трансформация на административните процеси, туй като това ще доведе в страната до повече сигурност.

Дончев обяви, че ако има вариант на хората да бъде спестено да сменят талоните на автомобилите си заради липсата на отбелязан екостандарт, правителството ще направи всичко възможно, за да го приложи. Изказването му дойде, след като откри 20-ата годишна конференция по електронно управление, съобщава БТА.

Повод за коментара му стана информацията, че ако искат да платят по-нисък данък за колата си, на шофьорите може да им се наложи да сменят талона на превозното средство. През ноември миналата година парламентът гласува повишаване на данъците за автомобили, като въведе екологичен компонент при изчисляването им. С него колите с по-замърсяващи двигатели ще плащат повече, като максимално ще е повишението на данъците за автомобили с двигател под Евро 4, като в тази категория попадат основно произведени преди 2005 г. коли. Екологичната оценка на моторното превозно средство често не е вписана в талона. Тази процедура не е задължителна, но без нанасянето ѝ общината няма как да намали данъка на автомобила. Така на шофьорите им се налага да сменят талона на колата, за да плащат по-нисък данък.

Дончев каза още, че системата за електронно връчване на глоби може да се превърне в универсален вход, ползван от държавните органи, банки и други организации. „Там всеки може да ти прати нещо, и от процесуална гледна точка ще равносилно на получено писмо срещу разписка“, посочи вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *