ДОНАЛД ТУСК СЪС ЗАПОМНЯЩА СЕ РЕЧ ПРОИЗНЕСЕНА НА БЪЛГАРСКИ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

5961938

Председателят на Европейския съвет започна речта си с първите четири стиха от стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно“

„Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното тържество.”, каза Туск и отбеляза, че като поляк много добре разбира колко много работа, кураж и решимост ни е струвало да постигнем тези европейски успехи за нашето отечество. „Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат.

По-младите поколения вероятно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, отбеляза той. Туск допълни, че „историята на България е по-драматична от „Игра на тронове“, макар че в нея няма дракони, но всички искат сценарият на Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. „Стабилност, сигурност, благоденствие това заслужават хората в целия този регион“.

„Кой друг, ако не вие – потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка -, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се обнови европейската перспектива за целия регион? Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години“, заяви Туск.

„Аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков – световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не е един тракийски воин – ще се справите“, заяви още Туск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *