Докладът „STRATFOR” – унищожителен за Тройната коалиция

StratforSTRATFOR:

CORRUPTION IN BULGARIA IS PART OF

SOCIETY

Corruption throughout Bulgarian government and police is virtually under no threat of prosecution and is part of society, according to an analysis of the private USintelligence company Stratfor.

 

The report was prepared in 2008 and last updated in June, 2009.

 

STRATFOR – КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО!

 

За Корупцията в цялото българското правителство и полицията почти няма опасност от наказателно преследване и е част от обществото, съгласно анализ на частната американска разузнавателна компания Stratfor.

 

Докладът беше изготвен през 2008 г. и осъвременен през Юни 2009 г.

 

Това е началото на оригиналния Доклад, който следва в превод по-надолу.

 

ГОРЕ НА СНИМКАТА ВИЖДАТЕ ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ДОКЛАДА – РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА КОАЛИЦИОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ И АРХИТЕКТЪТ НА” ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ” – ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ.

 

Убийственият и срамен Доклад, който разузнавателната Агенция ” STRAFOR” е изготвила за България е по време на тяхното управление. От Доклада е пределно ясно какво е било наследството, което са оставили след себе си на следващото правителство – на ГЕРБ.

 

Сергей Станишев с безочливо самочувствие се хвали с това позорно управление като премиер. Дни преди да се обяви катастрофалния Доклад на ЕС за България, пред депутати от Бундестага Станишев се хвали, че ”в новата история на страната ни няма правителство, което да е извършило толкова реформи и най-важното, гражданите да почувстват позитивните страни от членството в ЕС”.

 

Станишев знае, че ЕС е спрял стотици милиони евро от структурните фондове за България и че негативните оценките и остри критики в докладите на ЕС към управляваната от него ” тройна коалиция” показват точно обратното на това, с което той се хвали пред немските депутати. Иска се голяма безочливост и наглост за това негово поведение. Говорителят на Европейската комисия Кристина Наги с ирония казва:

 

”Оценяваме мерките, които България предприе, но повечето от тях бяха само обещания за бъдещи действия и не доведоха до конкретни резултати”.

 

Американската частна разузнавателна компания STRATFOR, наричана още „Сенчестото ЦРУ” изготвя проучвания за големи корпоративни клиенти. Проучването и Докладът й за България вероятно изготвен от корпоративен интерес, се отнася за периода до 2008 г. и е актуализирано до юни 2009 г. – преди последните парламентарни избори. Той обхваща изцяло периодът на управлението на Сергей Станишев.

 

Докладът на Агенция STRATFOR е публикуван в Wikileaks.

 

STRATFOR реагира бързо на търсенето с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес – така наречените Supplier Relationship Management доклади (SRM).

 

SRM-докладите на STRATFOR се състоят от 7 части:

 

Престъпност, Терор и Въстания, Политическа и регулационна среда, Международно напрежение, Неправителствени организации, Профсъюзи, Природни бедствия.

 

Всеки документ представлява въпросник с оценки по точкова система. Дадена е и общата тенденция към подобряване или влошаване на ситуацията спрямо предишния период на проучването. Данните са обобщени в отделен документ с цветна скала – червен цвят за негативна ситуация и зелен за позитивна.

 

Най-шокиращите данни за България са в графата ПРЕСТЪПНОСТ. От нея потенциалният инвеститор научава следното:

 

България е център за проституция, трафик на хора и наркогрупи. Организираните криминални групи са активни и влиятелни. Бизнесът често е обект на изнудване и имуществено разграбване.

 

Също така организираната престъпност е инвазивна (проникваща) и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

 

Сигурността в пристанищата е нулева.

 

Мафията владее портовете (пристанищата) и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

 

Сигурността по пътищата и железниците е отчайваща – контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

 

Кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

 

Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана, част от обществото.

 

Организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки.

 

Чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност.

 

Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу офисите на набелязаната компания и нейните служители.

 

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ.

 

Това, че са приети промени в законите не означава, че ще бъдат приложени – посочват анализаторите на STRATFOR и дават негативна тенденция в тази част на проучването.

 

Именно тези проблеми са накарали Европейската Комисия да замрази 1.6 милиарда евро пари за България през 2008 година, тъй като връзката между криминалния контингент и правителството е толкова силна, че корупцията остава на много високи нива.

 

Графата политическа и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация.

 

Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

 

В графата за тероризма и въстанията има добри новини за инвеститорите.  България не е потенциален обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса.

 

Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

 

Обаче България е член на НАТО и сътрудничи като изпраща войници на операции в Ирак, което може да направи страната мишена за терористите.

 

Споразумението със САЩ от 2008 година ще даде възможност за стъпването на американски войници на българска земя.

 

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми.

 

Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите е слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие.

 

Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени “от правителството и за правителството”.

 

Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

 

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт, експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради лошото състояние в която се намира.

 

Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

 

Към периода, за който е изработен доклада в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес.

 

Цялостното впечатление от доклада за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, страна завладяна от мафията.

 

Сергей Станишев откакто се издигна в международната социалистическа йерархия се наду като „пуяк”.

 

Вероятно Станишев знае за този Доклад и затова така се е нацупил на снимката.

 

Но Докладът на Стратфор е предоставен от американските служби на ръководството на Европейския съюз, а те съответно на страните членки.

 

Европа и Америка пък даже и света знаят кои са основните виновници България да е на опашката в Европейския съюз и страната да е потънала в корупция, беззаконие и безнаказаност и свободно да вилнеят олигарси и мафиоти.

 

Завещанието, което социалистите начело на “тройното коалициа” с премиер Сергий Станишев остават на правителството на ГЕРБ, дошло на власт след тях е трагично, особено на фона на сериозната световна икономическа криза.

 

Трудно e било на новата власт да измъкне България от дълбокото блато в което е затънала, така както е представена в Доклада на ” STRAFOR”, особено по време на всеобща криза. И ще трябва дълго време и много правителства, ако имат желание и кураж да се захванат и да чистят “Авгиевите обори”, които СОЦИАЛИСТИ, ЦАРЕДВОРЦИ и ТУРСКИ НАЦИОНАЛИСТИ оставиха в България.

 

ГОТВЕТЕ СЕ ЗА НОВАТА КОАЛИЦИЯ СЛЕД ИЗБОРИ 2013. ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ И ДОГАН!

 

БЪЛГАРИЯ Я ЧАКА НОВА”ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ”. ЩЕ ПАЗИ СТАТУКВОТО!

 

ТОВА ИСКАТ МОСКВА, ГЕНЕРАЛСКОТО “ЗАДКУЛИСИЕ” И БСП НА СТАНИШЕВ!

 

Източник: razuznvane.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *