Докато в София викаха срещу Пеевски, Цветан Василев откри нов мол в Бургас

нов мол в Бургас„Странд“ е най-новият мол в Бургас, който отвори врати в края на юли. Той е на открито, тип „аутлет“ и в официалните съобщения се говори за първия в България „лайфстайл център“ построен от английски инвеститори. Проучване на Биволъ за собствеността на земята, фирмите и свързаните лица показва обаче недвусмислена връзка на въпросните „английски инвеститори“ с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, финансиста на медийния магнат Делян Пеевски.

Земята под мола „Странд“ е придобита още през 2007 г. от фирмата ТИ ПИ АЙ Бургас ЕООД с кредит от английска фирма и Корпоративна търговска банка. През септември 2011 г. ТИ ПИ АЙ се преобразува в „Странд Бургас“ ООД, а впоследствие в „Странд Бургас“ АД. При учредяването на акционерното дружество записват акции бившите съсобственици на ООД-то ВИВЕС АД (9362 акции) и ЗЕТ БИ ЕС ООД (18173 акции). В момента в борда на директорите на „Странд“ са англичанинът Дейвид Кауърд, Мариела Остенд, Андрю Евънс, Александър Цветков и Венета Николова.

Преди да стане акционерно дружество, управител на „Странд Бургас“ е и лицето Марио Николов Последният е само съименник на прочутия червен бизнесмен, дарител на БСП, чието дело за злоупотреби с европари се наблюдава от Европейския съюз. В професионалната биография на Николов има интересен детайл: от април до края на септември 2010 той е в борда на директорите на контролираната от Цветан Василев фирма НУРТС, спечелила скандалните търгове за мултиплексите.

ВИВЕС АД има участие като собственик в няколко дружества свързвани с КТБ. До 2007 г. ВИВЕС е съпритежател с Ирен Кръстева на НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ. Кръстева е майка на Делян Пеевски и в момента е едноличен собственик на групата, издател на Монитор, Телеграф, Политика, както и на най-големите регионални вестници: Марица, Струма и великотърновския „Борба“. Венета Николова от борда на „Странд“ и до момента е управител на „Издателска къща Борба“, половината от която е притежавана от НБМГХ на Ирен Кръстева:

ДокументиОсновният акционер на ВИВЕС АД е управителят на „Странд“ Александър Цветков с 4500 дяла. Миноритарният акционер Бисер Лазов (500 дяла) e в борда на директорите на „Бромак Финанс“, собственост на „Бромак“ ЕООД. Последната фирма е еднолична собственост на Цветан Василев и чрез нея той държи контролния пакет акции на КТБ, партньор на руската банка ВТБ, наричана в Русия „банката на Путин“. Заедно двете банки купиха стратегическите предприятия „Виваком“ и „Булгартабак“.

Мажоритарният собственик на „Странд“ е ЗЕТ БИ ЕС ООД (ZBS). Дружеството се явява собственост на англичаните Дейвид Кауърд (676900 дяла), Андрю Евънс (71200 дяла) и българката Мариела Остенд (676900 дяла). Остенд е финансист, специализирала в лондонското Сити и е създала ZBS заедно с Дейвид Кауърд, пише в нейната публична биография. Тя е едноличен собстевник на ТИ ПИ АЙ, дружеството купило земята под мола през 2007 г. за близо 4,3 млн лева. Придобивката става с кредити от английската фирма ВИ ЕФ ТИ Лимитед и от Корпоративна търговска банка (10 млн лв.). През март 2008 ЗЕТ БИ ЕС купува ТИ ПИ АЙ, а впоследствие терените са укрупнени в един имот от 29 декара. Основен кредитор на ЗЕТ БИ ЕС, а фактически и на „Странд Бургас“ АД става КТБ. Банката на Цветан Василев кредитира и построяването на сградите на мола, сочи справка в имотния регистър. Целият търговски комплекс със РЗП 61707 кв/м, заедно с 29 декара земя, на които е построен е ипотекиран в КТБ срещу 35 204 940 лв на 16.09.2011 г.

Корпоративна търговска банка е докладвана във Вашингтон от американския посланик Байърли като „гнила ябълка“ – банка, занимаваща се с пране на пари и раздаване на кредити на свързани лица. Това не пречи банката да е фаворит на властта при Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашното управление, и да концентрира значителна част от депозитите на големите държавни предприятия. С тези пари банката кредитира на загуба верните на властта медии на Ирен Кръстева и Делян Пеевски и бизнес начинания като новопостроения бургаски мол.

Източник: bivol.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *