ДНЕС СЛЕД КЛЕТВАТА СИ ТРЪМП ПОДПИСА УКАЗ СРЕЩУ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НА ОБАМА

epa05737131 US President Donald J. Trump (L) addresses the guests while First Lady Melania Trump (R) looks on during the Salute To Our Armed Services Ball at the National Building Museum in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President.  EPA/CJ GUNTHER

Новият президент на САЩ уволни и 80 посланици

С подписването на указ срещу пакета реформи известен като „Обамакеър“ Тръмп спазва първото си предизборно обещание. От Белия дом съобщиха, че този указ има за цел да сведе до минимум финансовата тежест от този закон в периода до неговото анулиране. Според здравната реформа на президента Обама, всеки американски гражданин имаше здравна застраховка.

Очаква се новият президент да поведе изцяло нова външна политика. Това се потвърди и с другото му действие от първите часове на мандата. Той уволни всички посланици в чужбина и засега не е ясно с кого ще ги замени. Припомняме, че още преди встъпването си в длъжност Тръмп беше поискал  всеки посланик, назначен от предишния президент Барак Обама, да подаде оставка до обяд на 20 януари и то без гратисен период. От преходния екип на Тръмп казаха на 23 декември, че няма да има изключения за посланици, които искат да разширят своите правомощия във връзка с деня на встъпването в длъжност на новия президент, съобщи в. „Индипендънт“.

По принцип е общо прилагана политиката политически назначените посланици да се оттеглят от постовете си с началото на всяка нова администрация. Но не е често срещано явление да не са подготвени хора, които да ги заместят. Около 80 посланици в държави, организации и със специални мисии – като например посланика по глобалните женски въпроси – бяха отстранени наведнъж. Това действие застрашава да остави редица държави без одобрени от Сената посланици в продължение на месеци. Сред държавите, в които ще се случи това, са Германия, Великобритания и Канада, както и други страни с особено значение за САЩ.

В първата си реч като президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да направи Америка отново богата, горда и безопасна, както и да върне властта в ръцете на хората. Той обеща още, че ще изкорени ислямския тероризъм. Ще заздравим старите съюзи, ще създадем нови и ще обединим цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще елиминираме напълно от лицето на земята, каза Доналд Тръмп след като положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

Преди влизането си в Белия дом Доналд Тръмп и съпругата му Мелания поведоха традиционното шествие от Капитолия по „Пенсилвания авеню“, където бяха приветствани от хиляди хора. Президентът и първата дама слязоха по стълбите пред Конгреса заедно с вицепрезидента Майк Пенс и съпругата му Карън, придружени от почетен военен ескорт.

Междувременно Сенатът на САЩ утвърди генералите от запаса Джеймс Матис и Джон Кели за министри на отбраната и на вътрешната сигурност в правителството на президента Доналд Тръмп. Те вече положиха клетва пред новия вицепрезидент Майк Пенс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *