ДНЕС РЕШАВАТ КАК ЩЕ СЕ ДАВАТ ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ

Kalfin bgnes

Новите инвалидни пенсии ще зависят и от социална комисия

Социалният министър Ивайло Калфин да представи окончателно как точно ще изглежда реформата в системата. Досегашната система на ТЕЛК-овете остава в миналото. Пенсиите за нетрудоспособност ще се дават по нов начин и пациентите ще минават през две „цедки“. Първо лекари специалисти ще определят степента на увреждане. Те ще се се определят на базата на изработен от Световната здравна организация класификатор на заболяванията.

Тези стандарти би трябвало да станат единни и да се спазват от всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, а контролът върху това ще бъде вменен на Националната здравноосигурителна каса. След това пациентът ще трябва да мине и през социална комисия. От нея ще зависи дали ще вземе инвалидна пенсия, или ще се върне обратно на пазара на труда.

Промените се налагат, защото трайна тенденция от 2000 г. е да се увеличават инвалидните пенсии. Данните на Националния осигурителен институт (НОИ) към края на 2015 г. показват, че над 400 хил. души в България получават над 900 хил. инвалидни пенсии (много вземат и допълнителни социални пенсии за инвалидност и поради това броят на пенсиите надвишава хората, които ги получават). За това бюджетът на НОИ е платил близо 1.7 млрд. лв., като за последните 15 години разходът за това е нараснал над 5 пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *