Днес почитаме Архангел Михаил. Честито на всички именници!

НеофитДнес църквата празнува Архангеловден. За празника Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната св. литургия в митрополитския храм „Св. Неделя“, където има св. престол посветен на св. Архангел Михаил, съобщават от Светия Синод.

„Днешният празник сякаш разтваря пред нас Небето и ни въвежда в света на безплътните сили – светите ангели Божии, които живеят в духовния свят, съпътстват ни в нашите делници, пазят ни и ни помагат, и съучастват с нас в тайнствата на Църквата“. Започна словото си  Негово Светейшество партиарх Неофит.

„Ние вярваме, че всеки от нас има свой Ангел-пазител, който ни пази от падения, помага ни в носенето на житейския ни кръст, утешава ни в скърбите, спасява ни от беди и злощастия.“

„Нека Господ ни помага и занапред да коригираме нашето поведение, мисли и дела, като не само вярваме в битието на ангелите Божии, а и молитвено ги призоваваме да подкрепят духовните ни и телесни сили, и да ни помагат да вървим неотклонно и без униние по пътя на спасението. Амин.“

На 8 ноември нашата Църква отбелязва деня на св. Архангел Михаил – архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели, архангели и другите небесни сили.

Исторически този празник е установен в началото на IV век на Поместния Лаодикийски Събор, който осъдил и отхвърлил неправилното почитане на ангелите като към творци и управители на света и утвърдил православното им почитание. Според учението на Църквата светите ангели дотолкова се утвърдили в доброто и любовта към Бога, че вече не могат да отпаднат от него. Те се именуват „втори светлини”, защото чрез тях светлината на Христовата истина идва, без да се задържа, без да се губи, без да се смалява или изопачава. Но ангелите сияят само дотолкова, доколкото в тях е виден Творец на света, Който е истинската светлина.

За ознаменуване тържеството на деветте ангелски чина бил избран деветия месец, а тъй като в това време църковната година започвала от март, днес ние го отбелязваме през ноември. Осмият ден пък ни напомня за Събора на всички Безплътни Сили, който ще стане в деня на Страшния Съд, който Светите Отци наричат „ден осми”. В този ден ще „дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си (Мат. 25:31).

Освен за Страшния Съд този празник ни напомня и за ангела-пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщение и който е наш верен помощник, защитник и наставник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *