ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДРОГАТА

Narkotici BGNES

На този ден всички хора по света изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията

Датата е приета от ООН през 1987 г. и показва волята на държавите за без наркотици. Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин, амфетамини и кокаин в България. Повече от 1/3 от наркозависимите у нас никога не са опитвали да се излекуват. 33 % от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик. България е на пето място сред страните от ЕС с 42 % смъртност на наркозависими до 25 години.

Хората, зависими от наркотиците, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, те нараняват близките си, губят приятелите и работата си. Наркотиците намаляват способността за правилна преценка. Това означава, че наркоманите често поемат повече рискове, например като това да правят секс без да вземат предпазни мерки. Това може да доведе до инфектиране с хепатит, ХИВ и други болести предавани по полов път.
Един от най-добрите начини да се предпазим е да се информираме. Консултация и съвет по всички въпроси, свързани с наркотиците и алкохола, можете да получите на анонимната и безплатна национална телефонна линия на Националния център по наркомании: 0800 133 22 – от понеделник до петък, от 14.00 до 20.00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *