Димитър Главчев: Предложенията на правителството за актуализация на бюджета са всъщност имитация на предложения

Димитър ГлавчевДимитър Главчев, заместник – председател на ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет.

Димитър Главчев заяви, че всъщност впечатлението за съгласие в Народното събрание е привидно и се дължи на искреното желание на ГЕРБ да работи по законопроекти, които са полезни и необходими. Той продължи, че е присъствал на заседанието на 3 парламентарни комисии, на които министърът на финансите е представител предложенията на правителството за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК, като предложенията са били раздадени на участниците непосредствено преди началото на заседанията, което е несериозно. Той продължи, че тези предложения всъщност са имитация на предложения, за НЗОК се предлага актуализация с 225 милиона лева, а реалният дефицит е 500 милиона лева. От ГЕРБ настояват за актуализация на реалния размер. Що се отнася до предложенията на правителството за актуализаця на държавния бюджет, депутатът от ГЕРБ каза, че там се предлага намаляване в частта приходи с 500 милиона лева в частта събираемост от ДДС, което е абсолютно недостатъчно. Димитър Главчев продължи, че по груби сметки актуализацията трябва да бъде поне двойна. Тоест има предложение от правителството за общо 725 милиона лева актуализация, което ще се отрази на бюджетното салдо, което прави около 0,9% от БВП, като така дефицитът отива към 2,7% и се вместваме в Маастрихтските критерии, като всъщност в това се е целило правителството, което е абсолютно нереалистично и неизпълнимо. На въпроса на какво са базирани разчетите на ГЕРБ, за да убедят обществеността, че точно те са верните, Димитър Главчев заяви, че още когато е бил предложен бюджетът, от ГЕРБ са казали, че приходите са надценени с над 1 милиард. Той продължи, че информацията идва от Министерството на финансите и там се вижда, че само в митниците изоставането е 350 милиона от акциз и ДДС. Димитър Главчев беше категоричен, че хората ще се убедят, че ГЕРБ са прави, когато бъде направена ревизия на сегашното управление, като освен всичко друго към края на месец май дефицитът е 888 милиона лева и той продължава да нараства.

Решаването на проблема около КТБ.

Димитър Главчев заяви, че проблемът е, че политиците нямат достатъчно информация, а така не може да се вземе правилно решение. От друга страна проблемът трябва да се решава, за да се елиминират трусове във финансова и банковата система. Първото искане на ГЕРБ обаче е за оставката на управителя и подуправителя на БНБ, защото не е нормално за такъв надзорен орган да няма представа какво се е случвало. От това нещо доверието към всяка една институция в тази държава започва да се срива. Димитър Главчев определи като абсурдни обвиненията, че по време на управлението на ГЕРБ КТБ се е развивала много добре, защото това е валидно за всички банки през тяхното управление, тъй като правителството е направило добри условия за развитие на стопанските субекти. Той продължи, че не е добър знак и заявлението на БНБ, че КТБ ще отвори на 21 – ви юли, след което този срок е бил удължен с 3 месеца, това говори за прибързаност в оценките. Димитър Главчев съобщи, че на косултациите при президента около случващото се в ПИБ представител на управляващите е предлагал като евентуално решение на проблема банковата ваканция и обръщането към МВФ, а това предложение категорично не идва от ГЕРБ.

Прогнозите на социолозите за предстоящите избори, че разликата между ГЕРБ и БСП може да бъде над 10% в полза на ГЕРБ.

    Димитър Главчев заяви, че приема със смесени чувства тези прогнози, като си спомня какви прогнози е имало преди евроизборите. Важното е ГЕРБ да върши работата си както трябва в синхрон с очакванията на избирателите. „Важното е да не поемаме ангажименти, които е абсурдно да бъдат изпълнени, както направиха нашите опоненти. Тези прогнози не са повод за самодоволство, а за сериозна работа”, завърши Димитър Главчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *