Дизайнер от VW направи летяща кола! (ВИДЕО)

Летяща колаАвтомобилният дизайнер Щефан Клайн, който преди това работи за марките Audi, BMW и Volkswagen създаде интересен летящ автомобил. Изобретението е наречено Aeromobil V2.5 и в момента е в състояние на прототип.

Летящата кола е построена на основата на стоманена тръбна рама, на която са монтирани карбонови каросерийни панели. Дължината на апарата е шест метра, а широчината с пробрани крила – 1.6 метра. Когато крилата са разгънати тя става 8.2 метра.

Сухата маса на летящия автомобил (без водач и гориво) е 450 килограма. Според Клайн с подобни габарити Aeromobil V2.5 може спокойно да се движи по цивилната пътна мрежа, да се паркира на стандартни паркинги и да се зарежда от обикновени бензиностанции.

Aeromobil V2.5 е снабден с бензинов двигател Rotax 912, който е с водно охлаждане и притежава мощност от 100 конски сили. Интересното е, че същият агрегат има и американския летящ автомобил Terrafugia Transition, който отговаря и за въртенето на предните колела, и за въртенето на витлото.

Очакванията са, че за да бъде сертифициран Aeromobil V2.5 ще са нужни около две години, след което колата може да бъде пусната в серийно производство. Aeromobil V2.5 може да ускори до 160 км/ч. на земята и до 200 км/ч. във въздуха. Автономният полет е 700 километра.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *