ДЕСЕТКИ ЩЪРКЕЛИ УБИТИ ОТ ВОЛТОВА ДЪГА КРАЙ ЕЛХОВО

Styrkel bgnes

Въпреки организираната спасителна операция са оцелели само 4 птици

Десетки щъркели загинаха от високоволтова дъгa, след като са кацнали на необезопасен далекопровод в Елховско. За спасяването на птиците е организирана спасителна операция. Въпреки това оцелелите щъркели са едва четири на брой.

Сигналът е подаден от гранични полицаи. На нощно дежурство до село Малко Кирилово те виждат как високото напрежение убива птиците. „Сигналите бяха за убити щъркели от високоволтова дъга. Веднага се обадихме на колегата, който е в района на град Елхово и се отзова на място”, обясни Иван Гагов от РИОСВ – Стара Загора.

„За пръв път виждам такова нещо, под всеки един стълб имаше 4-5 до 6 мъртви щъркела. Гледката е потресаваща“, коментира други служител на екоинспекцията.

Оцелелите птици са откарани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Не става ясно дали след преживения инцидент птиците ще могат да летят отново.

От спасителния център коментират, че подобни инциденти се случват всяка година, но те са единични случаи. Подобен масов случай е прецедент. „Ако далекопроводите бъдат обезопасени, подобна трагедия би могла да бъде предотвратена. Имаме сътрудничество с електроразпределителното дружество, много стълбове са обезопасени, но на тези още не им е дошло времето“, допълни още Иван Гагов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *