Депутат от Бундестага алармира Европа за драмата в България

Ханс-Петер УулДепутатът в немския Бундестаг – Ханс-Петер Уул алармира европейските институции за случващото се в България. В специално писмо Уул пише, че продължаващите вече седмици демонстрации и протести в София срещу правителството на премиера Пламен Орешарски, свидетелстват за тежките вътрешнополитически сътресения в страната, след провелите се предсрочни избори през месец май.

Ханс-Петер Уул се обърна и към еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, с копие до членовете на Европейския парламент, в което дава израз на своето дълбоко безпокойство от актуалната ситуация в България. Той алармира, че „организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат страната насред Европейския съюз“ и призовава настойчиво Европейската комисия да не наблюдава безучастно тези процеси, а да се намеси незабавно.

Сериозна тревога сред германските партньори на България будят промените в сектор Сигурност. „По скандален начин, още в началото на мандата си, новото българско правителството опита да предприеме мерки, чиято ясна цел е, да обезсилят правовата държава и борбата с организираната престъпност. Възлагането на полицейски функции на контраразузнавателната служба ДАНС – на което гледаме с подозрение, тъй като германската традиция не приема подобно сливане на полицейски и разузнавателни функции, е част от тези мерки на правителството. Такъв беше и опитът му да назначи – при това не в рамките на обичайната процедура – противоречивия медиен предприемач Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Едва след избухналите граждански протести той се отказа от поста си“, пише в писмото Ханс-Петер Уул и европейските институции да реагират на кризата в членката на ЕС – България, да порицаят, и санкционират ясно подкопаването на правовата държава.

Той пише, че съществува опасност досегашните успехи на България при реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност, отразени в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, да бъдат провалени.

В заключение депутатът от Бундестага заявява, че „мъчителното стабилизиране на страната от ЕС не трябва да остане напразно“ и моли настоятелно Гюнтер Йотингер, да запознае еврокомисарите по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом с необходимостта от спешни действия в тази посока.

Източник: bulgaria-news.bg

Един коментар по “Депутат от Бундестага алармира Европа за драмата в България

  1. Европа трябва незабавно да осъзнае , че за пореден път има работа с мошеническо правителство, реализиращо съветските имперски интереси у нас, а не действа в унисон с европейските демократични приници. Това всички прослойки от свободомислещите човешки кръгове в България разбраха. Те няма да отстъпят! Ако Европа не иска да получи логична асфиксия и напълно да се задуши след краха на редица провалили се правителства на уж-класически демокрации, нека да изпревари убийствените (традиционни) действия на незаконноуправляващите у нас!
    Долу червената Путинова олигархия и мазните и слуги в България и по света (Шулц, Свобода и някои други)!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *