ДЕПУТАТИ НА ТЕРЕЗА МЕЙ Я ПРЕДАДОХА ПРИ ГЛАСУВАНЕТО НА ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА БРЕКЗИТ

Angliya brexit bgnes

Поправката предвижда окончателното споразумение по условията, при които Великобритания ще напусне ЕС, да бъде ратифицирано от парламента

Правителството настояваше, че подобна процедура ще отслаби позициите му при преговорите с Брюксел и че необходимостта от ратификация съкращава времето за преговаряне. Въпреки това Мей не успя да прокара тази законова промяна, след като част от депутатите от нейната Консервативна партия подкрепиха изненадващо опозицията във връзка с промяната, гарантираща на парламента правото да обсъжда и гласува всички договорки по споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Решението бе гласувано с 309 гласа „за” срещу 304 „против”.

Както отбелязва ТАСС, това се случи въпреки редицата отстъпки, които партията на Мей предприе, за да гарантира победата си във вота. Най-забележителното е, че всъщност автор на поправката беше именно народен представител от редицата на Консерваторите – Доминик Грийв.

Мей разполага с мнозинство от едва 13 гласа в парламента след предсрочните избори, за които тя настоя с идеята да ѝ дадат по-силна позиция за твърди преговори за Брекзит.  В резултат обаче Мей загуби мнозинството в парламента и е принудена да разчита на подкрепата на северноирландската партия ДЮП, за да може да гласува промените за Брекзит, които партията ѝ подкрепя.

Въпреки одобряването на поправката министрите твърдят, че страната ще напусне ЕС през 2019 г. Сред тях е и Стивън Хамънд, който веднага след гласуването беше отстранен от поста на заместник-председател на Консервативната партия. „Днес си поставих интересите на страната и избирателите си над интересите на партията и гласувах според принципите си, за да дам възможност на парламента да вземе осмислено решение.“ – написа консерваторът-бунтар в Туитър.

Това е първото поражение на правителството при гласуване в парламента по темата за Брекзит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *