Депутатите: 150 лева глоба за пищяща аларма

глоба за пищяща алармаГлоби от 20 до 150 лв. ще отнасят собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение.

Това предвиждат част от промените в Закона за движението по пътищата, приети от депутатите на първо четене днес, предават от fakti.bg. Народните представители приеха законопроекта за изменение и допълнение на закона,  внесен от Министерски съвет, и отхвърлиха предложения от ГЕРБ.

С промените в закона се цели също така да се спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас.  В тази връзка се въвежда следният текст: „Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство се извършва задължително преди прехвърляне собствеността му на лице без постоянен адрес в Република България.“ За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.

С предлаганите промени се въвежда изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв. Дори и да остават с чуждестранните си номера, купените в чужбина автомобили, ще трябва да се регистрират в общината.

В законопроекта е включен нов образец за налагане на глоба с електронен фиш, който ще се утвърждава от министъра на вътрешните работи. Образецът включва дата и точен час на извършване на нарушението, като се изписват часът, минутите и секундите и датата на издаване на електронния фиш.

Неясен остава остава статутът на записите, направени с мобилни камери в колите на полицията. Според приетите промени те вече ще могат да се използват за налагане на глоби не само за превишена скорост, а и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, преминаване на червено, шофиране в лентите за градския транспорт и т.н. Приетият на първо четене текст влиза в противоречие с решенито на Върховният административен съд от януари, според което камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни, а мобилните трябва да бъдат премахнати.

Промените в Закона въвеждат и ясен регламент за наказанията в случаите, когато камери са заснели нарушения. В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата при извършеното нарушение, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал автомобила му. Ако такава декларация не бъде представена, наказанията се налагат на собственика или на законния представител на юридическото лице – в случаите, когато колата е фирмена. Електронните фишове за нарушенията, заснети с камери, ще се издават в срок до три месеца от заснемането им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *