ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДО 13 МАЙ

NS

Отхвърлени бяха предложения на БСП и на „Обединени патриоти“ срокът да бъде до края на април

Парламентът удължи извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май, като депутатите гласуваха два пъти последователно. Така предложението на правителството влезе в сила. „За“ удължаване на срока се обявиха 122 депутати, „против“ бяха – 47 , а седем народни представители се въздържаха.

Отхвърлени бяха предложения на БСП и на „Обединени патриоти“ срокът да бъде до 30 април.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди заяви, че партията не подкрепя удължаването на извънредното положение до 13 май. Според „воеводите“ е достатъчно извънредното положение да се удължи до края на април. От ВМРО смятат, че предложението на правителството не е достатъчно добре обосновано и депутатите може да се съберат отново и да удължат извънредното положение ако това се налага.

„Ние сме в основата на това извънредното положение да бъде със срок. Правителството искаше то да е безсрочно“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че премиерът Бойко Борисов е обещал да отчете пред парламента какъв резултат дават мерките, но това не се е случило.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията ще подкрепи предложението на правителството за удължаване до 13 май. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки дори поиска извънредното положение да е безсрочно.

Тома Биков (ГЕРБ) каза, че медицинските лица казват, че пикът на епидемията ще бъде в края на април. „Въпросът е хората да излязат живи и здрави, за да бъдат готови да работят“, каза още Биков. „Има ли правителство, което да иска извънредно положение при ръст на икономиката?“, попита Биков и отхвърли обвиненията, че ГЕРБ иска едва ли не извънредното положение да продължи възможно най-дълго.

Според Менда Стоянова (ГЕРБ) извънредното положение трябва да се удължи, за да имат хората и бизнесът яснота какво ще се случва в следващия месец.

Гласуването се проведе по приетия извънреден ред – първо гласува групата на депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а след тях – от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *