ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА РЕМОНТА НА ОГРАДАТА ПО ГРАНИЦАТА ДА НЕ СЕ ВЪЗЛАГА С ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА

Deputat NS bgnes

Опозицията се възмути, че промените се правят не, за да се върши работата бързо и без спънки, а за да няма прозрачност

Ремонтът на оградата по границата с Турция вече няма да минава през обществени поръчки. Това решиха окончателно депутатите, като приеха промени в Закона за обществените поръчки на второ четене, предаде репортер на БГНЕС. Промените бяха приети с 94 гласа за, 51 против и 8 въздържал се.

По време на дебатите Филип Попов посочи, че промените в Закона за обществените поръчки се правят, за да не могат да се сравнят офертите за поддръжката й и да могат да се прикрият далаверите. Той подчерта, че от БСП недоумяват защо от управляващото мнозинство, когато специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство, правят това предложение. Очевидно е, че не е, за да се направи процедурата по- бърза и по-ефективна. Вие го правите това, за да няма прозрачност“, убеден е Филип Попов.

От своя страна Хамид Хамид от ДПС подчерта, че ПГ на ДПС няма да подкрепи текста на вносителя. „Считаме, че в закона за обществените поръчки този текст няма място. Абсолютно ненужен текст, който подсилва усещането в обществото, че около тази оградата продължават да се въртят нечисти дела от самото започване на този строеж до момента“, заяви Хамид. Той смята, че с този текст се регламентира една далавера, каквато е и каналджийството.

Изключването на договорите за поддръжка от обхвата на Закона за обществените поръчки е много разумен и рационален, смята Диана Саватева от ГЕРБ. „За нас е доста нелогично да се размята тезата, че е необходима процедура по Закона за обществените поръчки, когато става въпрос за щети, случили се от природни бедствия. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, което е образувано от Специализираната прокуратура, за да се правят ремонти? Това меко казано е нелогично“, каза още Саватева.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *