ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ДОКЛАДА НА ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ ЗА „ЧЕЗ”, ПИТАТ СЛУЖБИТЕ КАКВО СА НАПРАВИЛИ ПО СДЕЛКАТА

Plenarna zala bgnes

Докладът на комисията бе определен като ялов, решенията са формални и нямат отношение към продажбата на дружеството

Народното събрание не успя да открие отговор на най-важните въпроси около сделката за дружествата на CEZ – кой дава парите на „Инерком България“ и стои ли някой зад собственика на фирмата Гинка Върбакова. Депутатите приеха доклада на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около продажбата ЧЕЗ и за приватизацията на дружеството. Докладът беше гласуван със 148 гласа „за“ и 48 „въздържал се“. До гласуването се стигна, след дебати.

В техния ход от БСП обвиниха управляващите, че са били информани за предстоящата продяжба на Инерком и не са верни твърденията им, че не са знаели за нея. „Гинка и „Инерком“ са поставени лица, зад тях стои уродливото лице на икономико политическата ситуация, в която всичко е задкулисно и мъгла“, каза Крум Зарков от БСП.

Според Делян Добрев от ГЕРБ комисията е „излязла ялова“ и не е допринесла с никаква нова информация, нито е препоръчала нещо, което вече да не е било обсъждано или приемано. „Първоначалните ни очаквания, че няма смисъл от тази комисия, се потвърдиха“,каза депутатът. Той припомни, че ГЕРБ са подкрепили създаването й, за да избегнат обвинение от БСП в бойкот.   „Но не можахте докажете нито едно от внушенията си“, заключи Добрев. „Председателят на комисията Жельо Бойчев беше много активен. Поздравявам го, защото наистина много се стара, но просто нямаше какво повече да се направи“, каза Добрев от трубината. На последното заседание на временната комисия самият Бойчев също призна, че резултатите от дейността й не са задоволителни.

Въпреки пиретия доклад депутатите продължават да търсят информация за сделката. Службите за сигурност да информират парламента какви действия са предприели по планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ в България и дали са информирали своевременно кабинета по приватизацията.  Анализът на службите трябва да бъде предоставен на парламента до 31 декември.

Депутатите задължиха и БНБ да предостави информация за поетите финансови ангажименти от български банки към предстоящата сделка за ЧЕЗ. Парламентът настоя и правителството да анализира задълбочено стратегията за приватизацията на ЕРП-та и да ревизира постановлението електроразпределителните дружества сред обектите от национално значение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *