Депутатите подменят вота на варненци – отказаха да освободят Портних

ПортнихДепутатите отказаха да освободят новоизбрания кмет на Варна Иван Портних като депутат от 42-рото народно събрание. По този начин новите управляващи, срещу които всеки ден протестират хиляди българи в десетки градове, отказаха да признаят волята на варненци за това кой искат да ги управлява през следващите две години.

На първото заседание решението бе отхвърлено с 43 гласа „за“, 9- въздържали се, 43- против, а според депутата от ДПС Йордан Цонев оставката на Портних ще бъде гласувана тогава, когато парламентарната група на ГЕРБ влезе в зала, за да гласува.

Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов поиска процедура по прегласуване с мотива, че народните представители са дали ясен знак към партията на Бойко Борисов и трябва да покажат, че стоят „малко по-високо от тях“.

При регистриран кворум от 63 депутата обаче оставката на Портних отново не бе гласувана, като „за“ гласуваха 58, 7- въздържали се и 42-против. Въпреки че на таблото се изписа, че решението е прието, според заместник- председателя на Народното събрание Христо Бисеров в Конституцията ясно е казано, че за да бъде прието решението, трябва да са гласували „за“ толкова народни представители, колкото са се регистрирали.

Явно в стремежа си да бламират вота на варненци, новите управляващи четат основния закон, както им е удобно. В неделя жителите на морската столица демократично избраха Иван Портних за кмет на Варна. Веднага след загубата на „независимия“ кандидат на БСП и партията на Меглена Кунева Христо Бозов от „червените“ редици се чуха гласове той да бъде назначен за областен управител, за да може да блокира решенията на новата местна управа.

Как ще приключат опитите на Станишев, Местан и компания да подменят волята на варненци можем само да гадаем.

Източник: dobrudjainfo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *