ДЕПУТАТИТЕ ОЧАКВАНО ОТХВЪРЛИХА ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ СДЕЛКАТА ЗА F-16

NS

Държавният глава върна текста заради „бързата писта“, по която премина неговото гласуване в парламента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ратификация на четирите договора за закупуване, оборудване, поддръжка и услуги на изтребителите F 16 Block 70. Дебатите по ветото продължиха повече от 2 часа. При последвалото прегласуване върнатия  от държавния глава текст получи 128 гласа „за“.

Гласовете бяха на 91 депутати от ГЕРБ, 11 от „Обединени патриоти“, 24 от ДПС и двама независими. „Против“ договорите гласуваха общо 73-ма народни представители – 61 от БСП, шестима от „Воля“, шестима от „Обединени патриоти“. Въздържаха се трима народни представители – от Обединени патриоти.

Четирите международни договора, обединяващи доставката на новите американски самолети и свързаното с тях оборудване, бяха одобрени от парламента в края на миналата седмица, но президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратификация и така ги върна за ново разглеждане в пленарна зала. В мотивите на държавния глава се посочва, че ратификацията е извършена по „бързата писта“, защото е гласувана на две четения в рамките на едно пленарно заседание, а скъсената законодателна процедура е оставила неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

От ГЕРБ обявиха мотивите на президента за несъстоятелни. Според депутата от комисията по отбрана Христо Гаджев държавният глава цели с това вето да провали процедурата, като изпуснем сроковете за плащане и така да започнем нови преговори с други страни.

Още в сряда вечерта финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ имат необходимата стратегия. Тогава Горанов призова държавният глава да действа почтено и да посочи дали смята да налага вето и на Закона за държавния бюджет, с който финнасите на държавата бяха актуализирани именно за да може самолетите да бъдат платени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *