ДЕПУТАТИТЕ ОСТАВИХА НАСТОЯЩИЯ СЪСТАВ НА ЦИК ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ

NS Glasuvane BGNES

С промените в Изборния кодекс праговете за преференциите да станат нереално високи

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и НФСБ приеха тази нощ промени в Изборния кодекс. Това стана след над 12 часа работа и само 100 дни преди евровота. С използването на процедурни хватки беше бламирано искането на БСП за нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите бяха подкрепени от ДПС и ВМРО, но въпреки това тяхното предложение бе отхвърлено.

Депутатите решиха да увеличат прага за преференциалния вот до недостижими нива. Досега в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е пет процента, а за европейски парламент – седем процента. Приетото тази нощ предложение на ДПС предвижда преференциите да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.

Така за пренареждане на листата кандидатите трябва да съберат около 130 000 преференции за евроизборите, 17 000 за парламентарните избори. За местинет избори цифрата ще варира в зависимост от броя на избирателите в дадената община. За София този брой е около 6.

Според ДПС обаче с приетите промени се утвърждавала „европейска практика на изчисляване на преференциите“, а досега преференциите били просто „най-ярката форма за контролиран и корпоративен вот“.

Докато течеше дебата, пред парламента се събраха протестиращи от Европейска партия Волт и Демократична България, които също настояват преференцията да не се обезсмисля с гласуваните промени. Те скандираха „Шайка 2!“ по адрес на депутатите, приели предложението на ДПС.

С гласовете на ДПС пък беше одобрено предложението на ГЕРБ номерата на партиите и на кандидатите в бюлетините да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Отсега нататък за партиите и коалициите в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за кандидатите номерът ще започва от 101 нагоре. От „Обединени патриоти“ настояваха номерата на партиите и коалициите в бюлетината да отпаднат, за да се реши проблемът с купения вот, но от ГЕРБ и ДПС не приеха предложението.

Електронното гласуване беше отложено. Видеонаблюдение в секциите няма да има, няма да се огласяват и социологически проучвания в деня за размисъл и този на вота.

Машинно гласуване ще има в най-малко 3000 избирателни секции на евровота и в най-малко 6000 секции на местните избори. След евроизборите и местния вот тази година хартиените бюлетини ще отпаднат и ще има само машинно гласуване.

Машинно гласуване обаче няма да има в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *