ДЕПУТАТИТЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ, ГЛАСУВАТ ОТМЯНА НА ВАКАНЦИЯТА СИ

NS BGNES

Реформаторите и АБВ поискаха спешни промени в Изборния кодекс, но те няма да се гледат днес

Само ден, след като излезе във ваканция, парламентът се събира на извънредно заседание днес. До това се стигна след като народни представители от БСП и ДПС събраха 51 подписа и ги внесоха в деловодството на парламента.  В дневния ред е отмяна на взетото решение за прекратяване работата на Народното събрание през октомври за близо месец заради вота на 6 ноември.

Ще се проведе и парламентарния контрол.

Депутати от Реформаторския блок и АБВ вече са внесли три законопроекта за отпадане на ограничението за до 35 секции в една държава в чужбина.

Депутати от Гражданския съвет на Реформаторския блок внесоха в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Те искат гласовете „Не подкрепям никого“ да бъдат броени за действителни гласове и да се отчитат при резултатите, а не както е сега едновременно да се броят в избирателната активност и да не се зачитат при отчитане на резултатите

Разминаването може да доведе до избор на президент още на първи тур, за когото обаче не са гласували 50% от упражнилите своя вот, тъй като част от тях ще са гласували срещу всички и бюлетините им няма да участват в общото отчитане. Също така може да бъде и основание за касиране на изборите.

При добра воля от страна на парламента и ако бъдат свикани извънредни заседания, казусът може да бъде отстранен. Засега обаче мнозинството не възнамерява да се занимава с него.Въпреки неочакваната ваканция, която си гласува парламентът, от Реформаторския блок се надяват Законопроектът да бъде разгледан и гласуван преди изборите на 6 ноември и да се отстрани това „недоразумение“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *