ДЕПУТАТИТЕ ИЗБРАХА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АНТИКОРУПЦИОННИЯ ОРГАН

Plamen Georgiev bgnes

Името на Георгиев фигурира сред действащите лица в аферата „Ало, Ваньо“ и записите на Мишо Бирата

Народното събрание очаквано избра Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Гласуваха 218 депутати, за бяха 148, против – 66, въздържаха се четирима.

Името на Пламен Георгиев за първи път се появи в общественото пространство във връзка с аферата „Ало, Ваньо“. От изтеклите през 2010 г. в медиите записи стана ясно, че в разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов шефа на митниците по това време Ваньо Танов Борисов настоява да бъде прекратена проверка във бирената фабрика на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата.

Гласуването стана след спор между мнозинството и опозицията в пленарна зала. Сега имате шанс да докажете, че можете да се борите с най-големия бич за българското общество – корупцията. Това заяви депутатът социалист Красимир Янков при обсъждането на това кой да оглави антиконституционния орган. Това е шанс за българската демокрация, посочи той.

По думите на Янков сега властта може да опровергае опасението, че за нея важи максимата: „една пара – един глас“. Депутатите от левицата „захапаха“ Пламен Георгиев за работата му по аферата Мишо Бирата и се усъмниха в неговата безпристрастност. Затова и червените искаха антикорупционният орган да се оглави от партийно безпристрастен човек.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък е възмутен от грозния дебат. Истината излиза винаги наяве, увери той. Да не се развяват политически връзки на кандидатите, настоя Кирилов.

Не виждам по какъв начин вие ще гарантирате, че той ще води делата си срещу вас, така както трябва. Пламен Димитров не го познавам. Не бих си позволил да говоря нищо за личността му. Ако тук се поставя този въпрос – какви са делата, в които е участвал, не е защото някой е против този човек, заяви по време на дебатите Антон Кутев. Той посочи, че БСП са били прави през цялото време при изработване на антикорупционния закон, че когато това мнозинство избира ръководителя на антикорупционния орган, управляващите ще рискуват да попаднат в ситуация, в която избират послушен човек.

И Цветан Цветанов се включи в спора. Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за държавата, посочи той. Започвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания, нападна той левицата. Днес дебатът падна по-ниско, отколкото очаквах, смята Цветанов и защити репутацията на Пламен Георгиев като прокурор, по чиито дела има осъдени политици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обясни на Георгиев, че днес той ще бъде избран, но го предупреди, че тръгва в новия пост с фал старт. Той започва без доверие, сподели тя. Според нея Пламен Георгиев е зависим човек. Според левицата няма как да има ефективна борба с корупцията, въпреки че корупцията влачи България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *