ДЕПУТАТИТЕ ЗАПОЧНАХА ИЗБОРА НА НОВ ШЕФ НА КПКОНПИ

NS

До 14 дни ще се събират кандидатури, след което те ще трябва да внесат писмена концепция за работата си в Комисията

Днес народните представители ще започнат работа с процедурните правила за избор на нов антикорупционен шеф, след като Пламен Георгиев стана консул във Валенсия. Първа точка в дневния ред на Народното събрание е Проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Със 150 гласа „за“ и 3-ма въздържали се депутатите приеха процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията.

След приемането на правилата започва да тече 14 дневен срок, в който депутати могат да предложат кандидати, мотивирайки номинацията си. Те трябва да имат юридическо образование и 10 години юридически стаж. Самите кандидати пък имат 7 дневен срок да внесат писмена концепция за работата си като председател на комисията и декларация за имотното си състояние и конфликт на интереси. Изборът на нов антикорупционен шеф включва и проверка за принадлежност към Държавна сигурност, а след това предстои изслушване на кандидатите от ресорната комисия. Това ще стане на открито заседание, което ще бъде излъчено и в през интернет страницата на НС. За избран се счита кандидатът получил повече от половината гласове на комисията. Ако двама кандидати получат еднакъв брой гласове се прави ново гласуване. Ако и след него не може да бъде избран кандидат се обявява нова процедура.

На 10 октомври парламентарната комисия за борба с корупцията стартира процедурата с приемането на правила за избора на новия председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли 2019 г. и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Напускането на поста беше свързано със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която – според Столична община, има построени незаконни постройки.

Веднага след това правителството, на закрито заседание, го назначи за генерален консул на България в испанския град Валенсия, но едно от условията да замине за Испания, поставено от премиера Борисов, бе да оправи терасата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *