ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАХА 10 МИЛИОНА ПОВЕЧЕ ЗА УЧЕНИТЕ ОТ БАН, ГЕРБ СЕ ВЪЗДЪРЖА, ПРОЦЕДУРНИ ХВАТКИ СПРЯХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

ns-plenarna-zala-bgnes

Софийският университет ще получи 500 000 лева допълнително

В бюджета за догодина депутатите отпуснаха 10 милиона лева допълнително за БАН. Повечето пари за наука дойдоха заради предложение на Реформаторския блок от страна на Борислав Великов. Предложението бе гласувано повторно по искане на ГЕРБ, но все пак мина с гласовете на ПФ и РБ и въпреки че всички от ГЕРБ гласуваха „въздържал се”. Депутатите решиха още Софийският университет да получи 500 000 лева допълнително.

За да бъдат отпуснати повече средства за БАН, днес в парламента се състоя извънредна комисия, на която парите за учените изненадващо влязоха в дневния ред на парламента и така бяха гласувани в зала.

Въпреки допълнителното гласуване обаче се оказа, че тези пари не могат да бъдат предоставени, ако не се прегласува наново и рамката на бюджета, приета вчера от парламента. При прегласуването й обаче днес в парламентарна зала не се събраха нужните гласове. Възмутени от процедурната хватка БСП наснаха залата.

„ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука”, заяви на брифинг Румен Гечев от БСП, след като бяха порязани извънредните пари за БАН. Според него 10 милиона лева повече щели да помогнат за нормалното функциониране на академията. „За нас инвестицията в наука е бъдещето на България”, каза и Валери Жаблянов. Освен това, порязването на бюджета на БАН станало в нарушение на правилника на НС и на Конституцията. Затова и левицата се готви да атакува бюджета в Конституционния съд. БСП вижда тенденция за умишлено унищожаване на БАН. Това мнозинство е вредно за България, категоричен бе Жаблянов.

Според Менда Стоянова партиите, които подкрепяли 10-те милиона лева за БАН, ги нямало в зала. „Няма нищо противоконституционно”, коментира шефа на Бюджетната комисия. Според Стоянова имало много институти, които са зазакриване, а БАН не се управлява прозрачно и ефективно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *