ДЕПУТАТИТЕ ВЪРНАХА ПРАГОВЕТЕ ЗА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯ ВОТ

NS bgnes

За местни и парламентарни избори той ще бъде 7%, а за местни – 5%

Мнозинството от депутатите гласуваха да се върнат старите по-ниски прагове на преференциите с промените на второ четене на Изборния кодекс. 7% ще бъде прагът на преференциите за местни и парламентарни избори и 5% на евроизборите. Депутатите отхвърлиха предложението на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.

Остри реплики си размениха депутатите от ДПС и „Обединени патриоти“ по предложението изборните кампании да се провеждат и на майчин език. Мнозинството отхвърли предложението на ДПС да се сформират изборни секции извън страната, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

Едно от предложенията на ДПС беше изборни секции да се образуват, ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от Европейския съюз и да отпадне принципът за уседналост.

Отхвърлено беше и предложението предизборната кампания да се води на роден език с превод на български.

Депутатът Павел Шопов попита: „Какви са тези приказки за този майчин език? Става въпрос на турски и никакъв друг език. И защо ДПС не си направят предложенията, да сме наясно? Каква е тази лъжа, измама и демагогия“.

Йордан Цонев от ДПС съзря в текстовете нарушение на Конституцията: „Съзираме едно псевдопатриотично напомпване на нашето българско самосъзнание и на българската държавност“.

Припомняме, че текстовете за промяна в Изборния кодекс бяха внесени от ПГ на ГЕРБ. Връщането на стария праг на преференциите беше обещано от ГЕРБ след заседание на Изпълнителна комисия, свикано от лидера на партията Бойко Борисов след бурната негативна реакция както сред политически партии, така и сред обществото на недостижимото завишаване на праговете за валиност на преференциялния вот. Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г. Макар и официално отречено, повишаването на прага за преференциите беше прокарано по настояване на ДПС, но подкрепено и от депутати на ГЕРБ, които в последствие върнаха крачка назад законодателната инциатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *