ДЕПУТАТИТЕ ВСЕ ПАК ПРИЕХА СПОРНИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИВАТА

Goriva bgnes

Продължават протестите на търговците на горива и собствениците на малки и средни бензиностанции, „Демократична България“ вижда налагане на практика за приемане на лобистки закни

Радикални промени в Закона за горивата предложи герберът Мартин Тимчев. Те са консенсусни и бяха ключът към приемането на законопоректа по-рано днес от народните представители на второ четене.

ГЕРБ драстично е орязал изискването за капитал от 3 милиона лева на един милион. Намалени са и изискваната за търговците на LPG. Падат и изискванията за образователен ценз.Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева, или имущество в размер не по-малък от 20 хил. лева за всеки обект.

Махнахме всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази. Този коментар направи в кулоарите на НС Емил Димитров-Ревизоро, след като минаха промените на Мартин Тимчев. Да спрем с нелепостите, че някой иска да купува или да закрива бензиностанции, призова той и увери, че никой не иска да купува малки бензиностанции и няма претенции към тях. Заради мен скандали в коалиционния съвет не би следвало да има, никога не бих ги предизвикал, коментира той раздора в ОП.

С възгласи „убийци“ и „оставка“ започна поредният протест на търговците на горива и собствениците на малки и средни бензиностанции. Негодуващите се събраха пред сградата на Народното събрание в София. Държавата отсъства и няма желание да се бори, но има законови основания да го направи и е достатъчно само да пожелае. Тази позиция заяви Симо Симов от Националното сдружение на търговците на горива и превозвачи. Симов заяви, че вицепремиерът Валери Симеонов е единственият политик, от когото са получили подкрепа. Той уточни, че не е против Закона, но към момента с този текст не ефективен нито за държавата, нито за производителите, нито за икономиката.

С новите условия на уставния капитал – 500 хил. лв. банкови гаранции и 20 хил. лв. за бензиностанции се поставят в затруднение и невъзможност производителите на горива и собствениците на бензиностанции, ядоса се Симов. По думите му не е възможно производителите и малките бензиностанции да извадят такива пари и да останат на пазара.

В нарочна позиция до медиите „Демократична България“ определи пиретия текст като лобистки и видя практика на приемане на лобистки закони в парламента. „Демократична България“ подкрепя справедливите протести на малките и средни участници на пазара на горива и всички коректни търговци в България и застава зад техните искания за свободен от картели и монополисти пазар и работещи държавни регулатори, бранещи конкуренцията! Чрез нашия евродепутат ще уведомим ЕК за поредното безобразие, което сегашната власт извършва в България, включително и за явно лобисткото увеличаване на акциза върху бездимните цигари и упражнявания нерегламентиран натиск от данъчни и административни органи върху протестиращия бизнес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *