ДЕПУТАТИТЕ ВСЕ ПАК ПРИЕХА ОКОНЧАТЕЛНО СПОРНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ГОРИВАТА

Glasuvane bgnes

От малките фирми ще се изисква да имат уставен капитал от поне 20 хиляди лева

Народните представители окончателно приеха промените в закона за горивата, които предизвикаха протести на дребните търговци. Измененията доведоха и до поредните разногласия между партиите в „Обединените патриоти“. Новият Закон за горивата ще влезе в сила половин година след като бъде обнародван в държавен вестник.

Законопроектът беше внесен от депутата от ОП Емил Димитров – Ревизоро и преди окончателното му приемане претърпя малки промени. Въпреки това до последно вицепремиерът Валери Симеонов се застъпваше за дребните търговци и – също като тях – определи текстовете като лобистки, а „Атака“ и ВМРО защитаваха проекта.

Съгласно промените земеделските производители да съхраняват до 50 куб. метра цистерни, земеделските машини да могат да се зареждат с до 80 литра гориво във вътрешен обект, извън бензиностанциите. При регистрация всеки търговец на горива ще трябвада обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. С новия закон от малките фирми ще се изисква да имат уставен капитал от поне 20 хил. лв. За по-едрите търговци сумата, която ще се изисква е 1 млн. лв.

Регистрацията на търговците на горива ще се конторлира от министъра на икономиката, а не от финансовия министър, каквото беше предложението в началото. Промяната беше направена по искане на ГЕРБ. Специално звено в НАП ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения – ще съставя актове.

„Обеднитените патриоти“, които бяха вносители на законопроекта, така и не изгладиха разногласията си по промените, а вицепремиерът Валери Симеонов се закани да сезира ЕК за измененията, защото според него в случая има нарушаване на европейски директиви и на конкурентни права. Христиан Митев от НФСБ предложи Законът да влезе в сила след „зелена светлина“ от Европейската комисия. Предложението му обаче не получи подкрепа. „Смятам, че с подобно предложение, имаме макар и някакъв минимален шанс да избегнем наказателната процедура, която иначе неминуемо ще се стовари върху нашата страна и българските данъкоплатци“, заяви Митев и допълни, че българите отново ще плащат за грешките, които се допускат в НС.

Първо срещу проекта излязоха земеделците, които видяха удар срещу себе си в текстовете. Заплашиха с протест и потърсиха съдействие от премиера Бойко Борисов. Емил Димитров промени текстовете, които ги притесняваха. Тъкмо те бяха укротени и срещу проекта скочиха малките бензиностанции. И вчера дребните търговци на горива протестираха срещу промените. Тогава те блокираха ГКПП „Капитан Андреево“ за около 2 часа. За днес са предвидени нови демонстрации, но пред парламента. Според протестиращите измененията ще доведат до фалита на много дребни дружества, а това може да доведе до оставането на част от територията на страната без бензиностанции. Вносителите обаче твърдят, че целта им е друга – да се пресече търгуването с контрабандно гориво.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *