ДЕПУТАТИТЕ ВСЕ ПАК ДАДОХА АБСОЛЮТНИ ПРАВА НА ПЕШЕХОДЕЦА НА ЗЕБРА

zebra-bgnes

Със законовата промяна вече блъснатия няма да е виновен, ако го блъснат с висока скорост

Пешеходците запазват абсолютни права на пешеходна пътека. Това решиха депутатите, гласувайки на второ четене текстове от Закона за движение по пътищата. В обществото имаше оживен дебат след решението на ВКС, че пешеходците дори и на пешеходна пътека трябва да се съобразят със скоростта на автомобилите.

На практика с това решение депутатите застават срещу съда, който се занимаваше месеци наред с казуса за правата на пешеходците на пешеходна пътека и излезе със странни мотиви: Правото на пешеходеца да пресича на пътека или на което и да е място не е абсолютно. Той би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно – да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача с ръка за намерението си да пресича.

Промяната, която бе приета гласи, че ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност. Така се премахва текстът, според който пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

Един коментар по “ДЕПУТАТИТЕ ВСЕ ПАК ДАДОХА АБСОЛЮТНИ ПРАВА НА ПЕШЕХОДЕЦА НА ЗЕБРА

  1. Значи като карам по заледения път с 50км/ч и пешеходеца излезе правомерно пред автомобила ми на 2 метра пред мен,то аз съм виновен,че се е мушнал под гумите ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *