Делян Пеевски симулира оставка, опитва да запази мястото си в парламента

Делян ПеевскиВ писмо, публикувано в агенция „Фокус“, избраният в петък председател на ДАНС депутат от ДПС Делян Пеевски изрази готовност да приеме решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането му.  В писмото си той разкрива, че не е подписал акта си за встъпване в длъжност като председател на ДАНС.

Някои медии разтълкуваха писмото на Делян Пеевски като акт за подаване на оставка. Това обаче не е така. Председателят на парламента Михаил Миков коментира, че оставката се гласува от Народното събрание, когато тя бъде депозирана чрез министър-председателят, какъвто факт няма.

Истината е, че Делян Пеевски далеч не заявява, че възнамерява да депозира оставката си, а само, че би приел решение на парламента, с което се отменя изборът му. Юристи коментираха, че в случая Делян Пеевски по-скоро прави опит да запази мястото си на депутат в случай, че се наложи да подаде оставка от ДАНС, внушавайки, че не е съвсем встъпил в длъжност.

От писмото на бившия депутат от ДПС става ясно, че той не е подписал акта си за встъпване в длъжност. Това означава, че Пеевски приема, че трябва да подпише такъв акт.  Юристи, с които „Капитал“ се консултира, коментираха, че подписването е необходимо, за да удостовери насрещно волеизявление, че някой не е избран против неговата воля и приема да заеме длъжността.  В Закона за ДАНС изискване за подписване на акт за встъпване има само за служителите, но не и за председателя на агенцията. За други постове е различно – например конституционните съдии не подписват акт за встъпване в длъжност, защото се приема, че тази роля играе подписването на клетвения лист. За разлика от тях обаче главният прокурор и председателите на върховните съдилища подписват акт за встъпване в длъжност. Така е и при редовите магистрати – след като Висшия съдебен съвет вземе решение за избора им, те полагат клетва, подписват клетвен лист и подписват акт за встъпване в длъжност.

В петък Делян Пеевски положи клетва и подписа клетвен лист, а следобед беше приет от главния прокурор Сотир Цацаров заедно с вътрешния министър Цветлин Йовчев именно в качеството си на председател на ДАНС. В интервю за Валерия Велева във в. „Преса“, Пеевски разказва, че вече е бил в кабинета си и е приел властта от и.д. председателя на агенцията Константин Казаков. На практика той се е държал като председател на ДАНС.

Едно е сигурно – ако Делян Пеевски подаде оставка или изборът му бъде отменен той няма как да се върне като народен представител, защото в Изборния кодекс изрично е записано, че местата в парламента се пазят само за депутати, които са избрани за министри. Няма как Делян Пеевски да бъде едновременно депутат и председател на ДАНС. На практика с поведението си синът на Ирена Кръстева се опитва да прави това, което от осем години прави в съдебната система – да пази мястото си като следовател, докато е ту зам.-министър, ту депутат. Този път обаче Пеевски се опитва да бъде едновременно народен представител, следовател и председател на ДАНС – и каквото се получи.

В подкрепа на горното твърдение „Mediapool“ цитира свои източници, според които оставката на Пеевски е подадена, но той все още има права на народен представител, въпреки че е положил клетва и като шеф на ДАНС. Причината е, че Народното събрание не е приело неговата декларация за отказ от права на народен представител.

Всичко това са дребни формалности на фона на големия проблем – липсата на качества у Пеевски да заема този ключов пост.  Коректното поведение изисква или Пеевски да заеме поста на председател на ДАНС (като подпише всички документи едновременно), или да подаде оставка. Всяко поведение различно от това е подигравка, както с парламента, така и с българските граждани и допринася за дестабилизацията в държавата.

Въпросът при избора на Делян Пеевски е морален, а не правен. Поредността на случващото се е тотално сбъркана. Принципът в демократичната и правова държава е не първо да ти нагодят закона така, че да ти пасне на биографията, после да те назначат на висок пост и тогава евентуално да започнеш да работиш за държавата (както обещава Пеевски), а обратното – първо трябва да докажеш активно своите качества като работиш за държавния интерес и след това евентуално да бъдеш избран. Което в случая не само не се е случило, а дори е точно обратното, защото има обективни данни, че Пеевски е работил срещу интересите на България.

Довечера от 18:30 има насрочен протест пред Министерски съвет срещу избора на Делян Пеевски. В социалната мрежа facebook са заявили участие над 60 хил. човека. На вчерашния протест се събраха над 10 хил. протестиращи. Предвиждат се протести в цялата страна, катко и днес, така и утре.

Източник: capital.bg

Един коментар по “Делян Пеевски симулира оставка, опитва да запази мястото си в парламента

  1. Мръсните Путинови маши използват всяко интервалче, всеки препинателен знак, за да могат да предствят двусмислено своя провал и евентуално да съхранят някоя и друга позицийка. Наглият хипопотам Пеевски коийто окъпа всички свои съмишленици-колеги с изпражненията си, ще ближе всичко в опит да изчезне и последното петънце от кристалната му бъздебелшка същност. Дали ще успее? Като гледам как са измислени „законите“ у нас, а и кой го подкрепя съдебно (другият мазен дебелак), може и да успеят, двамата сумисти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *