„Движение България на гражданите“: Пеевски продължава да е шеф на ДАНС, актът на парламентa от вчера е нищожен

ПеевскиАко гледаме закона, Делян Пеевски всъщност продължава да е председател на ДАНС, защото актът на Народното събрание от вчера реално е незаконен. За това алармираха днес лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева и заместникът й адв. Йонко Грозев.

Грозев посочи, че в Закона за ДАНС  ясно е разписано, че председателят на агенцията може да бъде единствено освободен от Народното събрание. Ако това стане обаче, Пеески не може да се върне като депутат и  също ясно е разписано в Конституцията. Затова по думите на Грозев, управляващото мнозинство предпочита да защити интересите на колегата си Пеевски и да наруши закона, отменяйки свое решение. Тъй като актът на отмяна е на практика нищожен, остава в сила първото решение за Пеевски, а именно, че е избран за шеф на ДАНС, обясни Грозев. „Това е ситуацията, в която ни вкара това Народно събрание. То очевидно не може да управлява държавата и трябва да ни освободи от своето присъствие.“ посочи той.

Кунева коментира положението като роман на абсурда. По думите в така създалата се ситуация се поставят на карта всички бъдещи решения на парламента, тъй като при това крехко мнозинство решаващият глас за едно или друго решение може да е именно на Пеевски, а той в момента е депутат незаконно.

„В момента в държавата няма нищо друго освен хаос. Хаосът породи безвластие и това безвластие се завърта на всеки следващ кръг решения на управляващите“, посочи още Кунева. Тя коментира, че във вчерашния ден Народното събрание и правителството са направили нов тур за демонстрация на своята несъстоятелност през последните назначения.

„Това, което г-н Сидеров направи днес, а и това, което прави по време на протестите, изклюва всякаква възможност да е председател на комисия, която съдържа в името си думата етика“, категорична бе лидерът на „Движение България на гражданите“.

„Покаянието на партиите за Пеевски не струва нищо, след като същия ден се повтаря същата грешка“ посочи Кунева и даде за пример назначението и уволнението на зам.вътрешния министър Иван Иванов. Тя каза, че има нещо дълбоко нередно в данните на МВР, ако медиите разполагат с повече информация от тях. По думите й е и доста странно как бивш шеф на ДАНС в лицето на вътрешния министър  не е направил проверка кой ще бъде заместникът му.

„Управляваващите не се интересуват въобще от процедурата, повтарят едни и същи грешки. Това правителство се делегитимира и няма какво да се разсъждава дали трябва да подаде оставка. Трябва. Подаването на оставка е поемане на политическа отговорност“, категорична бе Кунева. Тя припомни обаче, че парламентът трябва да заработи като служебен такъв и да гласува нов Изборен кодекс, изработен в консенсус с гражданското общество.

„Бойко Борисов продължава със своето поведение за разрушаване на българските държавни институции“, коментира още Йонко Грозев. Той посочи, че задачата на бившия премиер като опозиция е да осъществява ефективен парламентарен контрол върху правителството. „В тази ситуация това означава установяване на фактите – как е издаден достъпът на Пеевски до класифицирана информация, кой го е издал, какви нарушения са извършени. На нас вместо това ни се представят емоционални сценки, касаещи лично г-н Борисов. Това не е отговорно поведение на една опозиция“, заключи той.

Източник: grajdani.bg

Един коментар по “„Движение България на гражданите“: Пеевски продължава да е шеф на ДАНС, актът на парламентa от вчера е нищожен

  1. Гаф след гаф, прасе след прасе; „строителна блондинка“ – червена калинка и много други

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *