ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ ПИШАТ ПО РАЗКАЗА „АЛБЕНА” НА ЙОРДАН ЙОВКОВ

Maturi bgnes

11 млн. варианта за матурата по български, вариант 2 на изпита след VII клас

Дванадесетокласниците пишат по разказа на Йордан Йовков „Албена“. Това е в третата част на матурата. Очаква се от Министерството на образованието да съобщят как е формулирана темата официално след 15:00 часа. Допуснати до изпита по български език и литература са 50 808 зрелостници, от които на изпит са се явили 96%, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Вариантът за теста за матурата бе генериран в 5.10 ч. тази сутрин от журналиста Виктор Борисов от тв „България Он Ер“ в сградата на Министерството на образованието и науката. Възможните комбинации на заложените въпроси бяха 11 718 750. Матурата започва в 8 ч. и продължава 4 часа, а зрелостниците със специални потребности имат два часа допълнително за работа. Тестът е от 3 модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул или 41-и въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор. По нея дванадесетокласниците ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.

Вторият от трите трите изпитни варианта за седмокласниците бе изтеглен в МОН в 8.50 ч. от репортера на БНТ Елиана Димитрова. Изпитът им започна в 10 ч.

След 15.30 часа на сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.

Системата за наблюдение на тазгодишните матури ще позволи индивидуален мониторинг на всяко едно от местата, на които ще седи ученик. Това ще позволи компютърен анализ при съмнение за преписване, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието. За целта всяко място в класните стаи ще бъде номерирано и за всеки ученик е определено конкретно място. За държавния зрелостен изпит по български са осигурени 4049 камери. Няма да има зала без видеонаблюдение. Картината от камерите ще следят в реално време 50 представители на МОН и на регионалните управления на образованието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *