ДВАМА МИНИСТРИ ПОКАЗАХА РЕМОНТИРАНИЯ ЗА 45 МИЛИОНА НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

NDK remont bgnes

Одобрена бе и официалната програма на председателството с 250 събития

Министърът на културата Боил Банов и Лиляна Павлова – министър за Българското председателство показаха пред медиите ремонтираните зали на НДК, в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателство, предаде БГНЕС. Броени дни преди старта на председателството обиколката започна от Вход А6, който ще е официалният на всички ВИП-делегати. След като се влезе в него има брандирана, т. нар. „хенд шейк стена“, каза министър Палова и разясни, че първото посрещане и ръкостискане ще се случва именно от тук. Първият „хенд шейк“ беше между двамата министри.

От посещението стана ясно, че сградата е имала два сериозни теча. Те вече са отстранени. Последният теч е отстранен в събота. Той е бил на място, което не е предвидено за ремонт. Детайлите се изчистват, уточни Банов. И до момента се правят обучения по мерките за сигурност. Ще се влиза със специални баджове с кодове за достъп до определените зони.

Финално ремонтът по думите на министъра на културата излязъл 45 млн. лв. „Наложи ни се да стигнат“, каза Боил Банов и добави, че е доволен от качеството на ремонта. „Тази сграда по принцип навсякъде би трябвало да се затвори и да се отвори, когато се направи. Разбирате, че с оглед на спецификата на НДК тук дейностите не са спирали“, заяви Банов и добави, че от септември тук тече пълноценно културна дейност. Той отбеляза, че на две места вече се появили течове, които се отстраняват моментално. Примерно течът от „онзи ден“ е свързан с места, които „не са подлежали на ремонта, но сега е оправено“. „Това е част от изпитателния срок. Всеки ремонт в крайна сметка тръгва да функционира и има някакви моменти и детайли, които се изчистват“, обясни той. Според него всичко можело да бъде „абсолютно перфектно, ако бяхме затворили НДК“, но се преценило, че това „просто би било абсурдно“.

12 млн. лв. са дадени за системата за сигурност. „Повече трябваше да струва, намалена е на 12 млн. Това е минимумът, но системата за сигурност е една от най-сериозните в Европа такава. Надали има друга подобна система за сигурност с такива гаранции както тук“, каза Банов.

Министър Павлова не е притеснена, че опозицията внася вот на недоверие преди официалното първо събитие от календара на председателството. Тяхно право е, както се изрази тя.

Обиколката премина в залата, където ще бъде пресцентърът. В залите 7, 8 и 9 ще се провеждат всички съпътстващи събития, конференции и работни срещи от календара на председателството. 270 са общо събитията в календара в България, от които около 32 са на най-високо ниво, които ще се провеждат в Зала 3.

За нея министърът на културата каза, че е „уникална за Европа в момента, няма аналог“. „Това е гордостта в момента на НДК“, подчерта Банов и допълни, че сърцето на председателството ще бъде тук. „Залата наистина е уникална, защото е оборудвана с най-модерно високотехнологично оборудване както от гледна точка на осветление, звук, светлина“, каза Лиляна Павлова и посочи и ремонтираните кабини, които да отговарят на всички изисквания на стандартите на ГД „Преводи“ на ЕК. „Включително с обезшумяване на столовете, на масите в кабините, за да не предизвикат дискомфорт по време на превод“, заяви тя.

Първата официална среща на най-високо равнище по време на председателството се очаква да бъде на 11 и 12 януари 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *