ДВАМА ДУШИ ЗАГИНАХА ЗАТРУПАНИ ОТ ЛАВИНА В ПИРИН

DSC_0332

Инцидентът станал в района на Банско, малко под връх Тодорка

Двама младежи, момче и момиче, са загинали днес след падане на лавина в Пирин, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст. Загиналите са били сноубордисти, любители на екстремните зимни спортове и са карали по западните склонове на връх „Тодорка“.

На мястото е работил целият отряд на Планинска спасителна служба – Банско. Първоначално е било открито тялото на единия загинал, а малко по-късно и на втория. На мястото освен планинските спасители са били и кучета – търсачи, каза пред радио „Фокус-Пирин“ началникът на службата Емил Нешев. Предполага се, че жертвите сами са предизвикали лавината.

В момента в планините има повишена опасност от лавини. ПСС препоръчва скиорите и сноубордистите да не се отдалечават от пистите и да не навлизат в лавиноопасни райони. В днешното съобщение се посочва, че въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините – на пистите и извън тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *