Да ни е честито! Вече има 5 евро на кирилица

Пет евроПрезидентът на Европейската централна банка Марио Драги представи цялостният дизайн на новата банкнота от 5 евро. На нея за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута „евро”, както и съкращението „ЕЦБ” (Европейска централна банка). Това съобщиха от БНБ.С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата.

Както е известно, след присъединяването на Република България към ЕС в хода на разговорите с европейските ни партньори възникна един странен за нашето общество спор относно правилното изписване на думата „евро”.

Този напълно излишен езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една мотивирана национална позиция.

Именно това зряло институционално поведение успя да достигне до пълното разбиране от страна на нашите европейски партньори и до правилното изписване на думата „евро” на кирилица във всички официални документи на ЕС.

Така България даде пример, включително и на себе си, как една аргументирана национална позиция може да се превърне в запомнящ се принос към езиковото и културното многообразие на Съюза.

Новата банкнота от 5 евро, за първи път с изписано наименование и на кирилица, ще бъде въведена в обращение от май 2013 година.
Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *