Да бъде или да не бъде?! Днес решават за Пеевски

Делян ПеевскиДнес трябва да се проведе първото заседание по делото за несъвместимостта на Делян Пеевски в Конституционния съд (КС), но най-вероятно то ще бъде отложено. Причината за това е, че председателят на съда Димитър Токушев (назначен в Конституционния съд от президента Георги Първанов през 2006 г. ) ще настоява  съдиите само да приемат определение, с което да призовават Пеевски, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение.

Това ще отложи окончателното решение по случая за неопределено време, стана известно миналата седмица, когато сайтът „Правен свят“ цитира писмо от докладчика по делото Румен Ненков.

В него той изразява несъгласие с подхода на председателя Токушев и заявява, че е „абсурдно“ да се приема отделно определение за призоваването на Пеевски като заинтересовано лице. Ненков смята, че е напълно достатъчно, каквато е била практиката досега, депутатът да се призове с едно писмо на председателя или докладчика.

Ненков заявява, че не желае да носи отговорност за забавянето на делото, както и за авторитета на съда.

То беше образувано на 24 юни – десет дни след назначението на Пеевски и след началото на протестите. На 22 юли Ненков  вече е внесъл в деловодството на съда готов проект за решение. В следващите два месеца обаче делото така и не беше насрочвано.

Според Ненков няма пречка решението да се гласува веднага щом бъде изслушан Пеевски. Причината – спорът е само правен, а решението е изградено върху установените като безспорни факти по делото.

Токушев дълго време не насрочваше заседания в Конституционния съд (КС), въпреки че институцията е затрупана с дела. След скандалния избор на Венета Марковска, нейното оттегляне и номинирането на Галя Гугушева институцията, която  държи контрола над законодателството, беше блокирана за пет месеца, заради непопълването на състава й.

Казусът с назначението на Пеевски стигна до Конституционния съд, след като депутати от ГЕРБ внесоха искане за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител. Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, а няколко дни по-късно парламентът гласува отмяна на решението си. Така отворен остана въпроса дали Пеевски може да се върне като депутат.

Основният мотив е, че с подписването на клетвения лист на 14 юни – веднага след избирането му, Пеевски фактически поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат, депозирана в деловодството същия ден. Така на практика той е изпълнявал едновременно и двете длъжности.

Няколко дни след бившите управляващи и 93 народни представители от БСП и ДПС поискаха от КС да тълкува чл. 72 от конституцията, който се отнася до възможността за прекратяване на пълномощията на народен представител при установяване на неизбираемост или несъвместимост.

След като депутатите отмениха избора на Пеевски, от ДПС съобщиха, че той няма да идва в Народното събрание и няма да получава заплата като депутат до произнасянето на Конституционния съд.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *